El desafiament de Junqueras posa en risc el pagament de les nòmines als funcionaris

|

Junqueras inversor

El Govern no podria pagar les nòmines perquè tot s'ha de realitzar a través dels bancs i aquests estan advertits.


El Ministeri d'Hisenda avisa el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, que si no compleix amb l'ordre publicada al BOE el passat dissabte a la qual es intervenen els comptes catalans, l'Estat no podrà pagar les nòmines dels funcionaris ni les factures relatives a Educació, Sanitat i Serveis Socials.


Fonts d'Hisenda consultades responien així després de les declaracions del vicepresident del Govern català en què ha donat per suspesa la intervenció de les finances de la Generalitat per part del Govern central, després que el Tribunal Suprem (TS) hagi admès a tràmit el recurs de la Generalitat. Això, tot i que el Tribunal Suprem ha deixat clar que l'admissió a tràmit de l'esmentat recurs no suspèn la mesura adoptada per l'Executiu de Mariano Rajoy.


Segons Junqueras, l'Estat no pot intervenir els comptes perquè l'admissió a tràmit "té efectes suspensius", encara que aquest ho negui en base a la jurisprudència, i ha anunciat també que es dirigiran a les entitats financeres per via administrativa i notarial.


No obstant això, Hisenda deixa clar que si la Generalitat no respon a les mesures adoptades pel Govern i no facilita les dades per poder pagar les nòmines i les factures dels serveis fonamentals, els funcionaris no cobraran i tampoc s'atendran la resta dels pagaments .


A més, i davant la insinuació de Junqueras que l'executiu català podria abonar les nòmines, les fonts consultades han explicat que això resultaria impossible perquè tot es realitzar a través dels bancs i aquests estan advertits de com han de procedir. "Qualsevol ordre de pagament que es doni a un banc contra els comptes de la Generalitat haurà de comptar amb el vistiplau d'Hisenda", han avisat.


Les fonts consultades expliquen que, atès que les ordres de pagament de la Generalitat s'hauran de comprovar en Hisenda, haurien de començar ja a enviar les dades si volen que les nòmines es paguen a temps.


A més i segons consta en l'Ordre d'Hisenda del passat 15 de setembre, publicada al BOE el dia 16, és el "interventor general de la Comunitat Autònoma de Catalunya" qui ha de comunicar, almenys mensualment, les dades al Ministeri d'Hisenda " en els termes establerts per l'esmentat Ministeri ".


Així, la interventora de la Generalitat haurà de lliurar "una relació de creditors amb els quals la Comunitat Autònoma té obligacions pendents de pagament per import equivalent al que li correspon en la seva participació en els lliuraments a compte dels règims de finançament, indicant el capítol i programa pressupostari al qual correspon i que necessàriament haurà de ser un dels que preveuen els annexos i i II de l'Acord de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics de 20 de novembre de 2015".


Aquesta comunicació i els llistats hauran d'anar "signats" per la interventora general de Catalunya "a través dels mitjans i condicions que estableixi el MINHAFP, juntament amb el certificat de que aquesta comunicació compleix el previst" en l'ordre del Govern i "no es finança cap activitat no emparada per la llei, ni contrària a les decisions dels tribunals".


Finalment, l'Estat, per mitjà de la Secretaria General del Tresor i Política Financera, ordenarà els pagaments corresponents a través dels sistemes, procediments i mitjans que estableixin el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i el Ministeri d'Hisenda, realitzant-se el pagament al tercer creditor, per compte de la Comunitat Autònoma.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH