dissabte, 27 de novembre de 2021

Un nou síndrome genètic predisposa a patir càncer i causa rebuig a la quimioteràpia

|

assaigs

Fins ara es relacionava el gen FANCM a l'anèmia de Fanconi i la investigació l'ha descartat.


Un nou síndrome genètica causat per mutacions bialélicas --les que es produeixen en les dues còpies del gen, procedents del pare i de la mare- en el gen FANCM predisposa a l'aparició de tumors i provoca rebuig a la quimioteràpia, segons un estudi liderada per Jordi Surrallés, catedràtic del Departament de Genètica i Microbiologia de la UAB, director del Servei de Genètica de l'Hospital de Sant Pau i cap de grup del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Rares (CIBERER).


En l'article, el primer signant és l'investigador Massimo Bogliolo, contractat del CIBERER en el grup de recerca liderat pel doctor Surrallés, s'han analitzat mutacions bialélicas en FANCM en tres individus.


Després de l'anàlisi, els resultats, que han estat publicats a 'Genetics in Medicine', suggereixen que el gen, al contrari del que pensaven els científics, no causa anèmia de Fanconi.


Tot i que el nombre de pacients en aquest tipus d'estudis és sempre sota, en tractar de malalties rares, s'ha observat que van desenvolupar càncer d'aparició precoç i toxicitat a la quimioteràpia però no presentaven cap malformació congènita o fenotip hematològic que pogués suggerir que estaven afectats per l'anèmia de Fanconi, malaltia rara que afecta un de cada 100.000 nens.


Fins al moment es pensava que el gen FANCM estava relacionat amb aquesta malaltia, ja que el 2005 es va observar la mutació bialélica en un pacient d'anèmia de Fanconi.


En un altre article publicat en el mateix volum de la revista, en què han participat investigadors del grup del doctor Surrallés i del grup de recerca que lidera Javier Benítez al CNIO i el CIBERER, s'ha confirmat que dones amb mutacions bialélicas en el gen FANCM tampoc desenvolupen anèmia de Fanconi, però sí que presenten un major risc de càncer de mama, toxicitat a la quimioteràpia i fragilitat cromosòmica.


Aquest últim article ha estat coordinat per Paolo Peterlongo, de l'Institut d'Oncologia Molecular de Milà (Itàlia) i hi participen diversos hospitals i centres de recerca d'Itàlia, Alemanya, Espanya i Suècia.


"Fins ara es pensava que les mutacions bialélicas al gen FANCM causaven anèmia de Fanconi, però hem demostrat que no és així, ja que entre els dos treballs reportem 8 pacients amb aquestes mutacions i cap d'ells té anèmia", afirma Jordi Surrallés . Els pacients, però, presentaven càncer a edats molt primerenques i toxicitat a la quimioteràpia.


Per això, davant el nou síndrome dels autors recomanen modificar el seguiment clínic dels pacients amb mutacions bialélicas a FANCM i prendre precaucions a l'hora d'utilitzar quimioteràpia i tractaments de radiació per la toxicitat aguda que els poden provocar.


Per al treball, els investigadors han dut a terme estudis funcionals de complementació. Les cèl·lules del pacient tenen un fenotip clar d'hipersensibilitat química a l'DEB, un agent que danya l'ADN, així les cèl·lules del pacient no sobreviuen bé a dosis altes de DEB.


En canvi, quan es transfereix una còpia sana del gen FANCM dins de les cèl·lules del pacient amb l'ajuda d'un virus (mitjançant transducció lentiviral) s'observa com es reverteix aquest fenotip i les cèl·lules es comporten com si fossin sanes (resposta similar a les derivades d'un donant sa).


Aquest estudi funcional és la demostració genètica que el gen causant de la malaltia és FANCM i, per tant, les mutacions observades en aquest gen són patogèniques.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH