Montoro li talla l'aixeta econòmica a la Generalitat per l'incompliment de Puigdemont

|


Montorojunqueras

Montoro actua amb fermesa davant la falta de col·laboració de la Generalitat.


El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro , ha adoptat aquesta nit l'acord de no disponibilitat de despesa de la Generalitat de Catalunya per als serveis no essencials que el Govern havia exigit al president català, Carles Puigdemont, una vegada que ha transcorregut el termini que li va donar per això, segons han informat a Europa Press fonts de l'Executiu.


L'ordre d'Hisenda publicada al BOE el 16 de setembre passat donava un termini de 48 hores al president de la comunitat autònoma de Catalunya perquè adoptés un acord de no disponibilitat sobre el seu pressupost que afectés a tots els crèdits pressupostaris sobre els serveis no fonamentals que presta la Generalitat.


Aquesta decisió afecta a uns 4.500 milions d'euros, segons fonts d'Hisenda. 


HISENDA DETALLA A LA GENERALITAT LA SEVA NO DISPONIBILITAT DE CRÈDIT


El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha comunicat aquest dimecres per carta a la interventora general de la Generalitat que, en virtut de la decisió de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics del passat divendres i després que la Conselleria d'Economia no complís el requeriment del Govern de permetre-li l'accés a tots els seus moviments de saldo, declara la no disponibilitat de crèdits del Govern.


Carta Hacienda Generalitat

La missiva determina que després de la negativa del Govern a la supervisió dels comptes catalans per part d'Hisenda es determina la "no disponibilitat" dels saldos no compromesos i obliga a l'emissió de certificats de retenció de crèdit.


Això també afecta als crèdits corresponents a les transferències de la Generalitat a altres entitats del sector públic, una decisió que podria revocar-se, afegeix la carta, "si es justifica la concurrència de raons d'urgent i extraordinària necessitat".


La mesura anunciada el divendres després del Consell de Ministres persegueix prendre mesures "en defensa de l'interès general i en garantia dels serveis públics fonamentals" de Catalunya, segons detalla Montoro.


INTERVENCIÓ PARCIAL


Segons la pròpia ordre ministerial, Hisenda podrà de manera excepcional ia petició de l'interventor general de la Generalitat autoritzar la revocació parcial de l'esmentat acord de no disponibilitat si es justifica la concurrència de raons d'urgent i extraordinària necessitat per realitzar una determinada despesa.


Aquesta decisió forma part del paquet de mesures adoptades pel Govern per les quals es intervenen de 'facto' els comptes de la Generalitat de Catalunya.


A ella s'afegeix la decisió d'Hisenda de no transferir a Catalunya els 1.400 milions mensuals que corresponen al sistema de finançament autonòmic i assumir directament els pagaments de les nòmines dels funcionaris a Catalunya així com les despeses relatives als serveis essencials: Educació, Sanitat i Serveis Socials.


La Generalitat tampoc podrà endeutar-se a curt termini sense el permís d'Hisenda, ni els alts càrrecs podran fer ús de la targeta de crèdit amb càrrec als comptes de la comunitat autònoma.


Ahir mateix, el vicepresident català, Oriol Junqueras, donava per suspesa la intervenció dels comptes catalans després que el Tribunal Suprem admetés a tràmit el seu recurs contra la decisió del Govern. No obstant això, el mateix Tribunal Suprem ha deixat clar que l'admissió a tràmit no significa la suspensió cautelar de la mesura i Hisenda ha advertit a l'Executiu català que si no lliura les dades, no es podran pagar les nòmines, ni les factures.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH