Els abusos a menors creixen més d'un 15% a causa de les fallades del sistema

|

Menors


El nombre de denúncies per abusos sexuals a menors a Espanya va augmentar un 15,6%, passant de 3.502 el 2015 a 4.056 el 2016. Si bé, el 85% dels casos no es denuncien i dels que entren en el sistema legal, el 70% no arriben a judici oral, segons l'informe de Save the Children 'Ulls que no volen veure'.


"Les administracions públiques han de reforçar un sistema que està fallant. La prevenció pot reduir els casos d'abusos a la meitat", ha señaladoen roda de premsa la responsable de polítiques d'infància de Save the Children, Ana Sastre, que també ha apuntat altres barreres com els tabús o la "revictimització" durant el procés judicial.


L'estudi, en el qual l'ONG ha analitzat més de 200 sentències judicials, també revela que en la meitat dels casos l'abusador és un familiar i en un 30%, una persona de l'entorn.


Save the Children demana al Govern que s'aprovi una llei orgànica per a l'eradicació de la violència contra els nens i adolescents, que es garanteixi l'educació afectiu sexual a les escoles perquè els nens sàpiguen identificar un abús i que s'inclogui formació sobre violència contra la infància en la carrera de magisteri.


CAS MARISTES


A Catalunya, on la meitat de les víctimes d'agressions i abusos sexuals són menors, aquest tipus de denúncies van augmentar un 68,56% el 2016 respecte l'any anterior --segons dades de la Generalitat--, amb un total de 713 abusos i 254 agressions sexuals a menors denunciats.


Save the Children ha considerat que aquest augment pot relacionar-se amb el cas Maristes, i ha afegit: "Encara que les dades oficials augmenten cada any, la majoria dels casos romanen ocults".


El procés judicial dura una mitjana de tres anys, i en aquests el menor ha de repetir la seva declaració fins a quatre vegades, en judicis que en la majoria de casos es realitzen a porta oberta: al trauma per al nen de declarar en aquestes condicions, es li suma que sovint els testimonis "no són tinguts en compte i el cas acaba en sobreseïment", com es dóna en set de cada deu processos a Catalunya, i el que fa que l'abusador pot seguir en contacte, ha dit.


Per cuidar el testimoni del nen, la seva declaració es pot prendre com abans millor i gravar-se, en presència de personal qualificat i del jutge instructor, passant a ser una prova preconstituïda i evitant que el menor hagi de reviure els abusos i el trauma anys després.


Encara que aquest procediment està recomanat per la Fiscalia General de l'Estat i acceptada en la Llei de l'Estatut de la Víctima de 2015, només es va acceptar en el 33% dels casos investigats per l'entitat el 2015 a Catalunya, i encara que està per sobre de la mitjana espanyola, del 14%, segueix sent insuficient, han dit.


PARE D'UNA VÍCTIMA


Manuel Barber, pare d'una de les víctimes d'abusos sexuals al col·legi Maristes de Barcelona , Toni, ha coincidit en la necessitat de "crear un entorn de confiança perquè denunciïn el més aviat possible, quan s'hagin produït els fets, i no amb 40 anys ".


Quan era menor, el seu fill va patir abusos sexuals de manera reiterada per part del seu professor d'esport; actualment té 23 anys ia causa d'aquestes agressions pateix addiccions, un trastorn del son i gairebé no surt de casa, i l'entitat ho ha assenyalat com a exemple de les seqüeles "moltes vegades irreversibles" que deixen els abusos sexuals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH