dilluns, 16 de setembre de 2019

La Generalitat encarrega la digitalització i actualització del cens català

|

CensoElectoral

L'encàrrec es publica amb la signatura de Josep Maria Jové, detingut aquest dimecres.


La Conselleria de Vicepresidència i Economia de la Generalitat ha publicat aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) un encàrrec per actualitzar i digitalitzar les dades de 2016 relatius a les seccions censals de Catalunya, que divideixen geogràficament els municipis en grups d'habitants .


L'encàrrec es publica amb la signatura a 18 de setembre del secretari general de la Conselleria, Josep Maria Jové, detingut dimecres 20 per la Guàrdia Civil per la seva vinculació amb els preparatius del referèndum.


Les seccions censals divideixen els territoris en grups d'habitants i es limiten a l'àmbit geogràfic, sense entrar en el terreny nominal ni en les dades personals de cada un dels individus que les formen. Es preveu que executin l'encàrrec d'actualització d'aquestes seccions censals l'Institut d'Estadística (Idescat) i l'Institut Cartogràfic i Geològic (ICGC), que són els que formalitzen l'acord.Tots dos organismes han subscrit acords per digitalitzar les seccions censals des de 2007, però el d'aquest any adquireix més rellevància per l'1-O i els dubtes sobre l'elaboració del cens: l'Estat avisa que usar dades dels catalans per a l'1-O és il·legal, però el Govern diu que hi haurà cens i que s'ajustarà a la llei del referèndum -aprovada el 6 de setembre i suspesa el 7 pel TC.


Fonts de l'Idescat han assenyalat que l'acord "no té res a veure amb el referèndum" i que se cenyeix a la delimitació territorial de les seccions censals, que són unitats geogràfiques d'un màxim de 2.000 habitants que serveixen per a l'elaboració de censos electorals però també per a moltes altres utilitats, com ara la planificació del transport públic.


L'encàrrec és limitat en el temps: els dos instituts ho van acordar el 19 de juliol i tots els treballs havien de "estar a punt abans del 30 de juliol", si bé no es publica fins aquest dijous al Dogc i estarà vigent fins al 30 de setembre, un dia abans de l'1-O.


Segons detalla l'encàrrec, l'Idescat disposa de les seccions censals dels municipis de Catalunya perquè es les cedeix l'Institut Nacional d'Estadística (INE) mitjançant un conveni de cooperació i intercanvi d'informació signat el 2002, si bé les dades "presenten algunes imprecisions en relació a la delimitació territorial que dificulten el seu ús".


Això va fer que l'Idescat i l'INE acordessin al novembre de 2013 un nou procediment de tractament i actualització de les seccions censals dels municipis catalans, pel qual l'organisme estatal "facilita l'obtenció" de la informació a l'ens autonòmic.


DETALLS DEL CENS


Sobre l'actualització del cens, l'acord detalla que l'Idescat aportarà les dades censals de 2016 a partir de la informació rebuda pel Ine el 16 de març de 2017, i el ICGC aportarà bases topogràfiques i altres dades, i farà "la reinterpretació i la digitalització" d'unes dades que després enviarà al INE.


El decret de normes complementàries del referèndum l'1 d'octubre no detalla l'origen del cens i es limita a afirmar que s'utilitzarà el que "s'hagi tancat el dia 30 de març de 2017": l'Idescat es desvincula d'aquest registre i assenyala que no ha rebut cap encàrrec del Govern per elaborar un cens.


L'Idescat i l'ICGC -que depenen de la Generalitat- podran difondre respectivament les dades relatives a l'acord i tindran "la propietat compartida de la base digital de les seccions censals que resulta d'aquest encàrrec", el cost mínim s'estima en 8.842,97 euros, que assumeixen tots dos instituts.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH