dissabte, 7 de desembre de 2019

La Sindicatura Electoral de Catalunya presenta la seva dimissió davant el Tribunal Constitucional

|

Carles Puigdemont 1 1 1


Els membres titulars i suplents de la Sindicatura Electoral de Catalunya i de les sindicatures de demarcació han presentado sus escritos de renúncia davant el Tribunal Constitucional (TC), segons han informat fonts d'aquest organisme.


Els escrits de renúncia s'han rebut abans del tancament del registre del TC, a les 15.00 hores. Aquesta mesura es produeix després que l'òrgan judicial advertís als síndics amb la imposició de multes diàries.

No obstant això, el simple cessament o renúncia d'aquests càrrecs electorals no implica la suspensió de forma automàtica de les multes, han assenyalat fonts d'aquest òrgan. Abans d'això, els magistrats valoraran en cada cas concret si aquestes persones han donat compliment o no a les seves resolucions.


Així passarà per exemple pel que fa al secretari general de Vicepresidència i Economia del Govern de Catalunya, Josep Maria Jové --detingut en l'operació policial del dimecres passat-- que ha estat cessat amb l'objectiu que pugui eludir la multa diària de 12.000 euros que va fixar per a ell el TC com a responsable de l'organització electoral.


Fonts del Constitucional han assenyalat que els magistrats hauran de valorar si aquest cessament suposa complir amb el que assenyala l'acte referit a Jové ia la responsable de l'àrea de Processos Electorals Monserrat Vidal Roca. Se'ls va demanar en concret que "justifiquin davant del tribunal que han revocat les resolucions adoptades, paralitzat per complet tota actuació considerada com a incompliment de la suspensió del referèndum i comunicat als destinataris d'aquestes resolucions que les mateixes han quedat sense efecte".


Si en uns dies -probablement passada ja la data de l'1 d'octubre-- el tribunal considera que tot i el cessament Jové no ha donat compliment a aquestes peticions podria igualment multar, tenint en compte quants són els dies d'incompliment.


COMPTE FINAL, NO DIÀRIA


La mateixa valoració es realitzarà respecte dels set membres de la sindicatura electoral designada pel Parlament de Catalunya i dels 15 síndics territorials, als quals se'ls va exigir concretament la revocació de totes les resolucions i acords que hagin adoptat, la comunicació de tal revocació als seus destinataris i la renúncia als seus càrrecs.


Aquesta indicació també és aplicable a Carme Vilanova Ramon, que apareix citada com a presidenta de la sindicatura de l'Aran en l'acte tot i que des del seu entorn s'assegura que mai va acceptar tal càrrec i que així ho va comunicar al mateix tribunal de garanties el passat dia 15 . Aquesta comunicació serà un dels elements a valorar pel tribunal, segons les mateixes fonts.


Un cop es realitzin totes les valoracions, el Tribunal Constitucional ha de remetre a Hisenda el llistat de les persones que han de ser multades i les quantitats que se'ls reclamen, en funció dels dies que es consideren que han insistit en la seva desobediència a aquest òrgan.


El ple del TC va acordar el jueve sde forma unànime la imposició de multes diàries de 12.000 euros per a cada un dels set membres de la sindicatura creada pel Parlament de Catalunya per exercir a manera de junta electoral de cara al referèndum del proper 1 d'octubre . En el cas dels síndics territorials aquestes multes ascendeixen a 6.000 euros.


Aquests incompliments haurien consistit no només en la designació dels membres de les sindicatures de demarcació, sinó també en l'adopció de resolucions referides a la mida de les paperetes, els terminis per a la presentació d'organitzacions interessades en el referèndum o per a la validació de l'anomenat " manual d'instruccions per als representants de l'Administració i per als membres de les meses electorals ".


El Govern havia demanat aquest divendres 22 de a la Sindicatura Electoral de Catalunya que es dissolgués i cedís les seves funcions a ens públics, acadèmics i internacionals observadors de l'1-O.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH