Protecció de Dades avisa de multes de fins a 300.000 euros per ser membre de les meses de l'1-O

|

mesa electoral L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha argumentat que les meses electorals no han arribat a formar-vàlidament.


L'Agència Espanyola de Protecció de Dades, davant les consultes rebudes per part de ciutadans sobre la seva designació com a membres de les meses electorals en el referèndum del proper diumenge 1 d'octubre a Catalunya, adverteix de la possible infracció de la normativa en la qual podrien incórrer els integrants de les mateixes en el cas que tractessin i cedissin dades de l'anomenat cens electoral català. Les multes van dels 40.000 i els 300.000 euros.


Segons explica en un comunicat, tal com s'indica en la Providència de 26 de setembre de 2017 del Tribunal Constitucional, els membres de la Sindicatura Electoral de Catalunya, a la qual li corresponia la supervisió de la formació de les meses electorals, van renunciar als seus càrrecs "deixant prèviament sense efecte les resolucions i els acords adoptats".


D'aquesta manera, argumenta que les meses electorals no han arribat a formar-vàlidament atès que, o bé la seva formació ha quedat revocada, com expressament van comunicar al TC els membres de la Sindicatura Electoral de Catalunya, o bé s'haurien format de manera irregular sense la obligatòria supervisió de l'esmentada Sindicatura, en haver renunciat tots els seus membres als seus càrrecs.


"Si en la votació prevista per l'1 d'octubre es facilita als membres de les meses electorals una còpia de l'anomenat cens electoral català, els integrants de les mateixes -òrgans que no van arribar a tenir existència legal abans de la suspensió acordada pel TC- no podrien tractar aquestes dades com a membres d'un òrgan electoral ni com a persones físiques que exercisquen competències pròpies de la Generalitat, ja que l'Alt Tribunal ha declarat que aquesta última no té competències per a la convocatòria de consultes referendàries (STC 51/2017, de 10 de maig)", argumenta Protecció de Dades.


A més, adverteix que la utilització per part d'aquestes persones de l'anomenat cens, encara que es lliurés en format paper, s'estaria duent a terme, en conseqüència, a títol particular: "D'aquesta manera estarien realitzant, en el seu propi nom, diversos tractaments de dades sense comptar amb legitimació per a això, afectant més de 5,5 milions de persones, segons el cens electoral de 2015".


Tals tractaments consistirien, segons l'Agència, d'una banda, a assenyalar, si escau, qui haurien dipositat la seva papereta, qui no haurien participat en la votació; de l'altra, el trasllat a un tercer, al terme de la jornada, de la llista individualitzada de les persones que han votat i les que no ho han fet.


"El tractament i la cessió de dades sense consentiment suposen una vulneració dels articles 6 i 11 de la LOPD", avisa, per afegir que en el cas que es produïssin aquestes infraccions, els membres de les meses podrien ser sancionats, per cada una d'elles, -tipificadas en les lletres b) i k) de l'article 44.3 de la Llei Orgànica de Protecció de Dades- amb multes de 40.001 a 300.000 euros, segons l'article 45.2 de la LOPD.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH