dimecres, 27 de maig de 2020

Rajoy anuncia el cessament de Puigdemont i tot el Govern per a convocar eleccions

|

Rajoy cesa a Puigdemont y a todo el Govern y da un plazo de seis meses para las elecciones en CataluñaEl president del Govern central, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dissabte 21 d'octubre -dins de les mesures de l'article 155 de la Constitució sobre Catalunya- que ell mateix assumeix la capacitat de dissoldre el Parlament català, amb l'objectiu de celebrar eleccions autonòmiques en un termini màxim de sis mesos.


No obstant això, Rajoy ha manifestat que la seva voluntat és que aquests comicis es puguin celebrar abans d'aquest període, quan es recuperi la normalitat en aquesta comunitat autònoma.


A més, Rajoy ha anunciat que sollicitaran al Senat autorització per destituir a tots els membres del Govern català.


Així mateix, sollicita que el Parlament no pugui designar candidats, ni votar la investidura d'un altre president després de la destitució de Carles Puigdemont.


“No es poden fer les coses pitjor que el que han fet des de la Generalitat de Catalunya”, ha subratllat.


El cap de l'Executiu ha centrat l'aplicació del 155 en quatre grans objectius: Tornar a la legalitat, recuperar la convivència, continuar amb la recuperació econòmica -que avui està en perill, celebrar eleccions en situació de normalitat.


“Tornar a la legalitat és tornar a restituir l'aplicació de la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya”, ha postillat.


Així, el president del Govern central convocarà eleccions en sis mesos. Encara que Rajoy ha assenyalat que té intenció de celebrar-les al més aviat possible, tan aviat es recuperi la normalitat institucional a Catalunya.


PARLAMENT AMB FUNCIONS RESTRINGIDES


Entre les mesures més importants està la que proposarà al Senat assumir ell la facultat de dissoldre el Parlament català i la capacitat per convocar les eleccions autonòmiques en un termini màxim de 6 mesos.


També demanarà, amb la finalitat de "protegir l'interès general de la nació" que s'autoritzi al Govern a cessar al president de la Generalitat, el vicepresident i tots els consellers que integren el Consell de Govern.


Les funcions seran assumides per l'òrgan que creu o designi el Govern de la nació i, en principi, seran assumides pels Ministeris.


Quant al Parlament català, el Govern també demanarà al Senat restringir les seves funcions, de tal forma que no pugui proposar un candidat a la presidència de la Generalitat, ni celebrar un debat i votació d'investidura.


Tampoc podrà exercir el control dels òrgans que governin provisionalment Catalunya --que correspondrà al Senat--, ni podran adoptar iniciatives contràries a la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.Consejo Ministros 3CONSELL DE MINISTRES EXTRAORDINARI


En el Consell de Ministres extraordinari s'ha aprovat aquest dissabte 21 d'octubre les mesures a l'empara de l'article 155 de la Constitució per "restaurar la legalitat" a Catalunya, "recuperar la convivència pacífica" i "frenar la deterioració de la inseguretat política i jurídica".


Aquestes són les justificacions jurídiques que ha donat el Govern central.


DIÀLEG


Així ho va explicar el portaveu del Govern centrali ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, poc després que Carles Puigdemont respongués al requeriment del Govern de Madrid reiterant la seva oferta de diàleg sobre Catalunya i plantejant la possibilitat que es declari la independència: "El Parlament podrà procedir a votar la declaració formal de la independència que no va votar el 10 d'octubre ", ha dit en la seva carta al president català.


Minuts després de conèixer la resposta de Puigdemont, l'Executiu va difondre un comunicat confirmant que continuarà amb els tràmits previstos a l'article 155 de la Constitució per "restaurar la legalitat en l'autogovern de Catalunya". Amb aquest objectiu convocarà el proper dissabte un Consell de Ministres extraordinari per aprovar les mesures que elevarà al Senat.


Per quee responsables de Govern central i PSOE s i van reunir per tancar "definitivament" aquestes mesures a l'empara de l'article 155. Aquests dies ja hi ha hagut trobades prèvies en la mateixa direcció, ja que Mariano Rajoy es va entrevistar dimarts amb el líder socialista, Pere Sánchez, i dimecres ho va fer amb el president de Ciutadans, Albert Rivera.

NEGATIVA A RESPONDRE CLAR


El portaveu del Govern central i ministre d'Educació, Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, va sostenir haver "constatat" la "negativa del president de la Generalitat" a atendre el requeriment que li va ser remès el passat 11 d'octubre i en el qual es li reclamava que informés de "forma clara i precisa si alguna autoritat de Catalunya havia procedit a declarar la independència" d'aquesta comunitat.


Davant l'absència de resposta "clara i precisa" l'Executiu "entén que no s'ha contestat al seu requeriment" i, per tant, continuarà amb els tràmits previstos a l'article 155 de la Carta Magna per "restaurar la legalitat" a Catalunya .


Pel que Méndez de Vigo va indicar que en el Consell de Ministres extraordinari d'aquest dissabte s'aprovaran les mesures que s'han d'elevar al Senat per "protegir l'interès general dels espanyols", entre ells, "tots els ciutadans de Catalunya".


SUPORT D'PSOE I Cs


El suport de PSOE i Ciutadans ha estat necessari per consensuar una resposta comuna al desafiament secessionista. Méndez de Vigo va lamentar l'actitud dels responsables de la Generalitat de "buscar deliberada i sistemáticamete l'enfrontament institucional, tot i el mal que s'està causant a la convivència" en aquesta comunitat.


El ministre portaveu també va destacar la "flagrant violació" de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia en les sessions del Parlament català dels dies 6 i 7 de setembre.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH