diumenge, 26 de gener de 2020

El PIB modera el seu creixement al 0,8% en el tercer trimestre

|

pib

La taxa interanual acumula 15 trimestres en positiu.L'economia espanyola va créixer un 0,8% el tercer trimestre de l'any, una dècima menys que en el trimestre anterior, segons l'avanç de dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).


Per la seva banda, la taxa interanual del PIB es va mantenir en el 3,1% en el tercer trimestre i ja acumula deu trimestres consecutius creixent a taxes del 3% o superiors.


La taxa trimestral del 0,8% registrada entre juliol i setembre coincideix amb l'estimació realitzada pel Banc d'Espanya i amb els càlculs del Ministeri d'Economia.


Aquestes dades de l'INE són encara provisionals i es coneixeran a nivell desagregat el proper 30 de novembre.


Amb el creixement del 0,8% registrat en el tercer trimestre s'acumulen ja 16 trimestres consecutius d'avanços. La taxa interanual, per la seva banda, acumula 15 trimestres en positiu, els últims deu registrant valors iguals o superiors al 3%.


DINAMISME DE LA DEMANDA NACIONAL


En el seu últim informe de previsions, el Banc d'Espanya estimava que l'economia espanyola va créixer a un ritme "elevat" en el tercer trimestre de l'any, amb un repunt del PIB del 0,8%, una dècima menys que en el trimestre anterior. Aquest menor creixement, apuntava, es deu a la moderació dels ritmes de creació d'ocupació i dels fluxos comercials nets, després de la seva comportament especialment favorable a l'inici de la primavera.


Amb tot, el Banc d'Espanya mantenia que el PIB creixerà aquest any un 3,1%, la mateixa previsió que ha fet el Govern, encara que es moderarà al 2,5% el 2018 i al 2,2% el 2019.


L'Executiu, per la seva banda, no ha mogut la seva previsió per a aquest any (3,1%), però sí que ha revisat a la baixa la de 2018, fins al 2,3%, per la crisi política catalana.


El Banc d'Espanya afirmava en el seu informe de previsions que el "progressiu esgotament" de l'efecte expansiu com a conseqüència de la materialització de les decisions de despesa en béns de consum durador i la inversió posposades durant la crisi, juntament amb el to neutral de la política fiscal, enfront de l'orientació expansiva d'anys anteriors, i la reversió parcial de la caiguda del preu del petroli faran que el PIB es vagi desaccelerant entre 2017 i 2019.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH