dissabte, 19 de setembre de 2020

Puigdemont va pagar a empreses que muntaven les estructures de l'Estat català amb fons per a la creació d'ocupació

|


Puigdemont Junqueras

El Govern va desviar fons del pressupost de la Generalitat segons les investigacions policials.


Segons publica aquest dimarts El Confidencial, la investigació sobre el referèndum independentista de l'1-O i la creació de les anomenades estructures d'Estat, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, ha permès descobrir que l'Executiu de Carles Puigdemont va desviar fons de partides pressupostàries per finançar la construcció d'una nova hisenda catalana i assegurar-se la celebració del referèndum de l'1-O.


Sembla serq ue part dels diners va sortir dels fons que el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat hauria d'haver destinat a polítiques actives d'ocupació, inclusió social, refugiats o immigració, entre d'altres capítols.


La pista més valuosa va arribar a la Policia Nacional en un correu anònim que va advertir que el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), estava immers en un projecte d ' "alt secret" al costat d'un nou proveïdor, l'empresa DXC Technology .


En el CTTI, a més d'atribuir-li la màxima confidencialitat, es va abordar com l'assumpte "més prioritari de tots els assignats a DXC" i la data límit en què havien d'estar en funcionament aquests servidors era a principis de setembre, amb marge suficient per provar-los davant del referèndum de l'1-O.


D'aquesta manera l'anomenada "operació Taulat" tenia com a últim objectiu la creació d'una Hisenda catalana que permetessin a la Generalitat ser autosuficient el dia després de declarar la independència.


Una segona denúncia anònima enviada a la Policia va incidir en la implicació del Departament de Treball, Benestar Social i Família en un altre presumpte desviament de fons públics, on s'alertava que a les oficines de l'Agència de Protecció Social del Passeig de Taulat s'estava realitzant un "programari amb referència a l'1 d'octubre" i estaven utilitzant "pressupost d'altres despeses de prestacions per contractar personal que aquest fi". És a dir, que els recursos d'aquesta cartera del Govern estaven sent utilitzades amb una finalitat diferent al validat pel Parlament.


Les investigacions van motivar que Treball, Benestar Social i Família fos una de les conselleries registrades per la Guàrdia Civil el passat 20 de setembre a l'anomenada operació Anubis. Un dels 14 arrestats en el dispositiu va ser David Franco, gestor de projectes del CTTI i les escoltes telefòniques van revelar que va estar implicat en la creació de la Hisenda catalana i en el disseny de la plataforma per registrar els voluntaris del referèndum de l'1-O . En aquestes converses també va intervenir activament Josep Ginesta, número dos del Departament i la número u, Dolors Bassa.
Guàrdia civil Aeroport

La investigació ha trobat indicis del muntatge d'una administracióni paral·lela.


En els informes policials de la Guàrdia Civil es desprenen desviaments sistemàtics en els pressupostos de la Generalitat per costejar el muntatge de l'administració paral·lela i la celebració de la consulta de l'1-O. En alguns casos, com en la campanya de publicitat per al vot exterior, es van utilitzar contractes marc per camuflar despeses prohibits pel Tribunal Constitucional. També va passar amb les adjudicacions del CTTI a multinacionals tecnològiques.


Les perquisicions subratllen el paper que van desenvolupar IBM i T-Systems, que presumptament haurien cooperat amb la Generalitat per eludir el control de la Justícia. Mentre, IBM, en una nota pública, manifesta que havia estat contractada per la Generalitat de Catalunya per gestionar les aplicacions que donen suport als impostos cedits a l'administració catalana, així com impostos propis, definits sempre dins del seu àmbit competencial. L'empresa assegura que l'activitat es desenvolupa dins del marc legal vigent. "IBM compleix amb el marc constitucional espanyol, com ocorre en la resta dels països en els quals opera. Tots els nostres contractes i operacions amb el Govern Autònom Català compleixen amb la Constitució espanyola i les lleis de la Unió Europea", afegeix.


La veritable prioritat de Puigdemont era l'operació Taulat. Sota el paraigües d'aquest organisme havia de quedar un embull d'institucions perfectament greixada per al moment de la independència catalana.


En el disseny d'aquesta estructura es configuren nous òrgans com: el Consell Fiscal, l'Institut d'Estudis Tributaris, l'Oficina Catalana de Fiscalitat Internacional i una unitat específica de frau fiscal i aprofundeix en la composició del Servei Català de Gestió d'Ingressos integrat per la agència Tributària Catalana, l'agència Catalana de Recaptació d'Ingressos, l'agència Catalana de Comerç Exterior i Duanes i l'agència Catalana de Propietat Immobiliària.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH