dimecres, 27 de octubre de 2021

El Constitucional suspèn la declaració unilateral d'independència de Catalunya

|

Tribunal constitucional febrer 1


El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha suspès aquest dimarts 31 d'octubre de forma cautelar els acords pels quals el Parlament de Catalunya va declarar divendres passat la independència de forma unilateral.


"Els efectes d'aquesta suspensió tenen caràcter absolut des del moment de l'adopció de les resolucions impugnades", assenyala la providència.


A més, el TC adverteix mitjançant una notificació personal a la presidenta d'aquest òrgan Carme Forcadell, als quals van ser membres de la Mesa i als actuals diputats en la Mesa de la Diputació Permanent d'aquesta Cambra del deure impedir la seva aplicació.


La mesura és conseqüència de l'admissió a tràmit del últim recurs presentat pel Govern central, que per via de l'anomenat incident d'execució de sentència demana que aquests acords siguin declarats nuls i sense efecte jurídic. 


Es tracta, concretament, de les resolucions denominades 'Declaració dels representants de Catalunya' i 'Procés constituent' i aprovades el passat dia 27 d'octubre pel Ple del Parlament.


A tots els diputats citats se'ls adverteix del seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada" i se'ls adverteix de les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer".


NO PODRAN DONAR EFECTIVITAT A LA DUIEn particular, hauran d'abstenir-se d'iniciar, tramitar, informar o dictar, en l'àmbit de les seves respectives competències, acord o actuació que permeti atorgar valor jurídic a la declaració d'independència i, especialment, a les previsions contingudes en la suspesa Llei 20/2017 amb vista a l'aplicació d'un règim jurídic transitori.


En la resolució donada a conèixer aquest dimarts, l'òrgan de garanties dóna trasllat al Ministeri Fiscal i a la Diputació Permanent del Parlament de les peticions formulades per l'Advocacia de l'Estat i els concedeix un termini de vint-i-quatre hores perquè formulin les allegacions que estimin oportunes. A més, ordena publicar la providència en el Butlletí Oficial de l'Estat i en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.


RAONS DEL GOVERN CENTRALEn el seu recurs, el Govern central demana que les resolucions adoptades divendres passat pel Parlament denominades 'Declaració dels representants de Catalunya' --per la qual es va declarar la independència-- i 'Procés constituent' siguin declarades nul·les i sense efecte jurídic algun.


Ha utilitzat aquesta via processal en estimar, igual que en resolucions anteriors del Parlament català, que la simple discussió dels escrits presentats pels grups parlamentaris Junts pel Sí i la CUP suposen ignorar la sentència dictada pel tribunal de garanties al desembre de 2015 per la qual va anul·lar el full de ruta del procés sobiranista.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH