Europa demana a Andorra que millori les seves mesures contra la corrupció

|

GRECO consell europa

El GRECO és l'òrgan anticorrupció del Consell d'Europa.


L'òrgan anticorrupció del Consell d'Europa (GRECO) demana a Andorra una sèrie de millores per prevenir la corrupció entre els parlamentaris, jutges i fiscals, tot i que considera que en general és satisfactori.


GRECO celebra els esforços d'Andorra per modernitzar el seu sistema legal i institucional, que li permet beneficiar-se d'un marc legal i organitzatiu ben desenvolupat. El procés legislatiu és transparent i la societat civil té fàcil accés a la informació sobre el treball del parlament.


No obstant això, l'informe subratlla que els membres del Parlament haurien d'elaborar un codi de conducta, introduir l'obligació de fer públics els conflictes d'interessos i establir un sistema de declaració pública d'actius i interessos.


Així, també considera que haurien d'establir un sistema per monitoritzar el compliment dels parlamentaris amb les seves obligacions i dur a terme mesures de sensibilització i capacitació.


L'òrgan anticorrupció conclou que els principals aspectes de la cursa de jutges i fiscals són adequats, però, en aplicació de les normes europees, recomana que la composició del Consell Superior de Justícia es modifiqui per garantir que hi hagi una representació adequada de jutges i fiscals en seva composició.
L'informe també recomana que els jutges siguin nomenats per una durada il·limitada i que les activitats de capacitació en ètica per a jutges i fiscals es duguin a terme a llarg termini.


Així com que els terminis per a la investigació d'assumptes disciplinaris haurien augmentar-se per garantir l'efectivitat del règim per jutges i fiscals.


La implementació d'aquesta recomanacions serà avaluada per GRECO a través del seu procediment de compliment, durant el primer semestre de 2019.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH