Puigdemont i els quatre exconsellers, en llibertat amb obligació de romandre a Bèlgica

|

Consellers brussel·les

El president i els consellers cessats a Brussel·les


El jutge deixa en llibertat a Carles Puigdemont i els quatre exconsellers amb obligació de romandre a Bèlgica fins que es resolgui l'ordre de detenció.


Fins que es resolgui l'ordre europea de detenció, hauran de comparèixer davant el tribunal quan siguin anomenats. 


Ho ha dit en directe en una entrevista de la Sisena l'advocat dels consellers cessats Meritxell Serret i Toni Comín, Gonzalo Boye, en rebre la notícia per missatge mòbil.


Fuentes de Fiscalia han dit a Brusselles que la decisió ja ha estat comunicada als detinguts, encara que sense anunciar-la encara Fiscalia.


Han declarat durant unes cinc hores, després d'haver estat arrestats a primera hora del diumenge en lliurar-se a la Policia Federal belga.


S'havien lliurat voluntàriament a la Policia federal belga a les 9.17 i a continuació van ser privats de llibertat, per ser interrogats i perquè el jutge d'instrucció decidís següents passos.


EN LA LLENGUA DE FLANDES


Els cinc van finalitzar la seva declaració poc després de les 20:40 hores d'aquest diumenge. Tots ells han decidit prestar declaració davant un jutge d'instrucció neerlandófono, segons ha avançat el portaveu de la Fiscalia belga a Brusselles. 

Puigdemont, Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí tenien la possibilitat de “triar entre el francès i el neerlandès” per al procediment. Tots ells s'han decantat per la llengua de Flandes, a pesar que cap d'ells parla aquesta llengua i sí el francès. Així doncs, el procediment requerirà un traductor neerlandès-espanyol que assisteixi als acusats.


La primera decisió del magistrat sobre la demanda de detenció i lliurament cursat per la Justícia espanyola ha de ser presa abans de les 9:17 hores de demà dilluns, 24 hores després que Puigdemont i la resta de l'equip del Govern que roman a Bèlgica es lliuressin en la comissaria federal de Brusselles. Aquest lliurament es va pactar aquest dissabte a la tarda amb la Policia belga.


La Fiscalia de Brussel·les havia ordenat a la Policia detenir a l'expresident de la Generalitat i els seus exconsellers abans de designar a un jutge d'instrucció que els prengui declaració per decidir sobre les euroórdenes.


L'advocat de Puigdemont a Bèlgica ha arribat a la seu de la Fiscalia belga, passades les 13.30 hores.

Paul Bekaert és l'advocat que va triar Puigdemont en arribar a Brusselles i també és assessor legal dels quatre exconsellers que li acompanyen: Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsantí.


'CUSTÒDIA POLICIAL'


Puigdemont i els quatre exconsellers s'han presentat voluntàriament davant la seu de la Policia federal a Brusselles i han estat "privats de llibertat a les 09:17 hores", segons ha informat en una roda de premsa el portaveu de la Fiscalia de Brussel·les, Gilles Dejemeppe.


"Hem tingut contactes regulars amb els advocats de les cinc persones i es va acordar una cita aquest matí en la comissaria de la Policia federal al carrer Royal. Han arribat els cinc acompanyats pels seus advocats i se'ls ha notificat que eren privats de llibertat i (el contingut) de l'ordre europea", ha explicat Dejemeppe.


La llei belga estableix que el jutge d'instrucció ha de decidir en un termini de 24 hores a partir del seu arrest sobre els passos a seguir, això és, si accepta tramitar la euroorden i si els acusats han de continuar a la presó o són posats en llibertat sota condicions, la qual cosa implica que serà "el dilluns a les 09:17 hores a tot tardar".


Puigdemont i els quatre exconsellers que li acompañana --Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsantí_ han estat traslladats a la seu de la Fiscalia, on esperen al fet que un jutge sigui designat i prestin declaració davant ell "al llarg de la tarda".


Portavoz fiscalia bruselas

PRIVATS DE LLIBERTAT


La Fiscalia de Brusselles havia informat que Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que li acompanyen serien detinguts en les properes hores i portats davant un jutge d'instrucció que decidirà sobre la tramitació de les ordres europees de detenció i lliurament dictades per l'Audiència Nacional.


Puigdemont i els quatre exconsellers prestaran declaració aquesta tarda


"Perquè un jutge sigui mandatat les persones buscades han de ser privades de llibertat", ha explicat el portaveu de la Fiscalia de Brussel·les i magistrat Gilles Dejemeppe, que explica que fins que no siguin detinguts no s'establirà la jurisdicció de la causa i per tant no es pot assignar jutge.


El magistrat també ha recalcat que aquest arrest els "donarà drets" com per exemple poder consultar les euroórdenes emeses per la jutge Carmen Lamela i a les quals, fins ara, no han pogut accedir els afectats ni els seus advocats.


La Fiscalia federal va transferir les ordres europees a la Fiscalia local a última hora del dissabte després de constatar que és "molt probable" que les cinc persones buscades es trobin a Brusselles, ja que a més de Puigdemont, les OEDE afecten als exconsellers Meritxell Serret, Antoni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí.


El jutge que instruirà el cas serà designat en un màxim de 24 hores des de la detenció de les cinc persones que reclamen les autoritats judicials espanyoles i, a partir d'aquí, aquest tindrà altres 24 hores per decidir si la petició s'ajusta a dret.


També decidirà si Puigdemont i els altres quatre membres del exGovern han de "romandre a la presó o llocs en llibertat sota condicions" que impedeixin la seva fugida, com la retirada de passaport o la vigilància electrònica.


El tercer element sobre el qual ha de dirimir el jutge d'instrucció és si hi ha alguna "causa de rebot" per denegar la euroorden, com per exemple que els buscats fossin menors d'edat o que hi hagi risc per als Drets Fonamentals.


Si el jutge conclou que les euroórdenes són executables traslladarà llavors el cas a la Càmera del Consell (Tribunal de primera instància) perquè decideixi en un termini de 15 dies si es duu a terme o no el lliurament dels cinc reclamats per les autoritats espanyoles.


Les parts podran recórrer la decisió primer davant la Cort d'Apel·lació, que tindrà també 15 dies per pronunciar-se, i, en última instància, davant la Cort de Cassació, que compta amb el mateix termini per prendre la decisió definitiva.


La euroorden estableix un termini màxim de 60 dies per resoldre els processos d'extradició entre dos Estats membres, un període que podria ser ampliat altres 30 dies, fins als 90, en casos excepcionals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH