Els partits catalans rebran com a subvenció electoral 16.191,6 euros per escó

|

eleccions 4
La quantitat que perceben es mantindrà igual que el 2015.


Els partits, coalicions o agrupacions que es presenten a les pròximes eleccions catalanes del 21 de desembre tindran dret a rebre per cada escó que aconsegueixin 16.191,6 euros com a subvenció per les despeses electorals, idèntica quantitat que la que es va abonar a les autonòmiques de 2015 .


Així figura en el reial decret del Ministeri de l'Interior que regula les subvencions a les formacions, coalicions, partits i agrupacions que es presenten a les eleccions del proper mes. Totes les quantitats previstes per 2017 són idèntiques a les de dos anys abans i han de servir per afrontar les despeses ocasionades per concórrer a les eleccions.


A més d'una quantia per escó obtingut al Parlament, els partits tenen dret a rebre un ajut per vot aconseguit per cada candidatura que, almenys, li doni un escó; la subvenció serà de 61 cèntims per vot.


ALTRES PREUS PER ESCÓ

La xifra catalana es troba per sota del que es paga per escó del Congrés o del Senat, 21.167 euros en les últimes eleccions generals de l'any passat. A més, en aquells comicis es abonava una subvenció de 81 cèntims per vot que aconseguir representació a les Cambra Baixa i 32 cèntims per vot en el cas del Senat.


També és diferent la subvenció electoral a cada comunitat autònoma. Segons les dades recollides per Europa Press, en les eleccions andaluses de març de 2015, es van pagar 22.299 euros per escó aconseguit i 89,29 cèntims per vot que concedís almenys un escó.


Altres exemples són els de les eleccions basques i gallegues celebrades al setembre de l'any passat. En el primer cas, els partits bascos tenien dret a una subvenció de 26.762 euros per escó ia 90 cèntims per vot amb representació. Pel que fa a Galícia, els aspirants van cobrar 20.889,10 euros per seient al Parlament autonòmic i 77 cèntims per vot amb el qual aconseguissin almenys un escó.


LÍMITS I DESPESA EN PROPAGANDA

Com en totes les convocatòries de comicis, la llei imposa també per les catalanes de desembre un límit de despesa electoral, que no podrà superar el resultat de multiplicar 40 cèntims d'euros pels habitants amb dret a vot de les circumscripcions on presentin candidatures.


I al marge de la subvenció per a la campanya, els partits tenen dret a una ajuda per a les despeses de l'enviament de propaganda electoral i de paperetes i sobres als domicilis dels votants; cobraran 0,17 euros per cada elector d'una circumscripció, sempre que la candidatura obtingui allà un escó i aconsegueixi formar grup parlamentari.


Aquests diners queda al marge del límit electoral impost. Els beneficiaris tindran en qualsevol cas de justificar la realització efectiva d'aquesta propaganda per la qual es concedeix la subvenció.


BESTRETES I PAGAMENTS

Els partits i coalicions podran sol·licitar una bestreta d'aquestes subvencions per afrontar la campanya, fins al 30 per cent de la subvenció que va rebre aquest partit, federació, coalició o agrupació en les catalanes de setembre de 2015. Després de les eleccions, si les bestretes són superiors al que cada partit ha de rebre pels seus resultats, s'haurà de retornar la diferència.


El pagament de les subvencions es produirà en el termini dels 30 dies posteriors a la presentació de la comptabilitat davant la Sindicatura de Comptes. Cada partit o coalició rebrà el 90 per cent de l'import que li correspongui segons els resultats oficials. D'aquesta quantitat s'ha de deduir, si escau, la bestreta concedida.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH