dimecres, 16 de juny de 2021

Caixabank considera urgent avançar cap a la Unió Monetària

|

Gual caixabank

Gual alerta dels reptes de l'economia mundial.


El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha considerat "urgent" avançar en la construcció d'una Unió Monetària "més completa" com un dels reptes que haurà d'afrontar l'economia mundial.


Així, Gual ha expressat que hi ha "diversos focus de risc a nivell mundial" com els de caràcter "geopolític" o els "desequilibris" d'economies emergents importants.


Segons la seva opinió, des d'una perspectiva "estrictament econòmica", els últims tres anys han estat "clarament positius" ja que de 2015 a 2017, l'economia espanyola haurà registrat taxes de creixement superiors al 3%.


Una "bona evolució", sosté Gual, gràcies a la qual s'han pogut crear prop de dos milions de llocs de treball des que va començar la recuperació.


De tots els reptes de l'economia mundial, Gual ha destacat l'impacte que pot tenir el canvi en les condicions financeres internacionals.


CONDICIONS FINANCERES INTERNACIONALS


"El procés de normalització monetària iniciat als Estats Units i que arribarà a l'eurozona en els pròxims anys, representa un canvi fonamental per a qualsevol empresa o actor econòmic", ha relatat Gual.


Així ha explicat que durant molts anys les polítiques monetàries ultraexpansives "han permès esmorteir l'impacte negatiu de la Gran Recessió del 2008-2009, però també han contribuït a alimentar, en alguns països, augments de deute probablement poc sostenibles".


En aquest sentit, ha asseverat que "la incapacitat per reduir de forma apreciable l'endeutament és un factor de risc global" i ha considerat que s'haurien de prendre "seriosament en consideració" les trucades d'alerta d'alguns organismes internacionals, com el Banc Internacional de pagaments (BIS) sobre els "nivells històricament elevats que està assolint el deute global".


"Com és ben sabut, la Unió Econòmica i Monetària (UEM) és encara, a data d'avui, un edifici institucional incomplet", ha explicat Gual.


En aquest sentit ha assegurat que si la crisi es va perllongar més a Europa que als EUA va ser "en gran mesura va ser a causa que els europeus vam adoptar la moneda única sense complementar-la amb una arquitectura institucional prou robusta".


Tot i això, el president de Caixabank ha matisat que "al llarg dels anys de crisi s'han implementat un conjunt d'iniciatives que reforcen la UEM", però al seu parer "el paper central l'ha jugat el BCE mitjançant un arsenal de polítiques que han garantit la continuïtat de la zona euro ".


Tot i això ha advertit que "aquesta política extraordinària no pot durar sempre i és urgent avançar en la construcció d'una unió monetària més completa".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH