dimecres, 4 de agost de 2021

Espanya, al capdavant d'Europa en obesitat i sedentarisme

|

Televisió, canals

Segons l'Informe sobre l'Estat de la Salut a la UE.


La Comissió Europea situa Espanya com un dels països amb menys activitat física en població adulta mentre que els adolescents, tot i que tenen un nivell de sedentarisme molt més baix, presenten un dels percentatges més alts de sobrepès i obesitat.


Així es desprèn dels resultats de l'Informe sobre l'Estat de la Salut a la Unió Europea 2017 que recull a més com Espanya és un dels països que més s'acosta als objectius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en consum d'alcohol en adults i tabaquisme en joves.


"Hi ha una tendència a un menor consum de tabac però s'observa un empitjorament de l'obesitat, alhora que veiem com els joves mengen pitjor que els adults", ha alertat el director general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió, Xavier Prats.


En concret, l'informe alerta de les taxes "relativament altes" de sobrepès i obesitat a Espanya, tant en adults (16,2%) com especialment entre els adolescents.


Una dada que contrasta amb l'activitat física entre els joves de 15 anys, que és "relativament alta" comparada amb altres països de la UE.


"El problema és que els que estan grassos no són els mateixos que fan exercici", ha avisat Prats, que atribueix els alts índexs d'obesitat a una pitjor alimentació.


ELS SEGONS MÉS SEDENTARIS


Així mateix, l'activitat física dels joves contrasta amb les dades de la població adulta, ja que Espanya presenta la segona taxa més baixa dels països de la UE, només millor que Romania.


En concret, l'informe alerta que menys del 50 per cent dels adults realitza almenys una activitat física moderada cada setmana.


TABAQUISME I ALCOHOL


En canvi, en altres indicadors considerats factors de risc de moltes malalties, com el tabaquisme o el consum d'alcohol, les dades d'Espanya mostren certs avenços en els darrers anys, encara que en ambdós casos segueix havent moltes tasques pendents.


En el consum de tabac, la Comissió destaca la reducció que ha aconseguit Espanya després de les dues lleis antitabac de 2006 i 2011, passant d'un 32 al 23 per cent de població adulta fumadora entre els anys 2000 i 2014.


MORT PREMATURA


Malgrat això, Prats ha reconegut que "les taxes segueixen estant entre les més altes dels països de la UE i suposen una de les principals causes de mort prematura".


No obstant això, en joves les taxes de tabaquisme també s'han reduït, fins al 9 per cent el 2014, i estan entre les més baixes de la UE.


I pel que fa a l'alcohol, el consum excessiu és relativament baix en adults (9%, enfront del 20% de mitjana de la UE) però alt en adolescents.


Més del 20 per cent dels joves de 15 anys s'ha emborratxat més d'una vegada, el que s'acosta al 25 per cent de mitjana europea.


ESPERANÇA DE VIDA


Malgrat aquestes dades, Espanya és el país amb major esperança de vida en néixer, amb 83 anys de mitjana, i es troba entre els països amb taxes més baixes de mortalitat tractable.


La majoria de morts a Espanya es deuen a malalties cardiovasculars (30%) o al càncer (27%), i creixen les causades per l'Alzheimer i altres demències (8%).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH