dijous, 1 de octubre de 2020

Les infermeres pateixen dolor crònic i risc de desenvolupar problemes de salut mental

|

INFERMERIA

Pels horaris poc convencionals.


El 15,8% dels professionals d'infermeria pateix dolor crònic i el 35,6% té risc de desenvolupar problemes de salut mental.


Així ho recull un estudi de la Fundació Galatea que sosté que la càrrega de treball elevada i horaris pocs convencionals propicien en el col·lectiu hàbits de vida poc saludables i pitjors indicadors de salut que en altres àmbits sanitaris.


La degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (Cciic), Núria Cuxart, ha explicat que en aquests professionals hi ha sensació que es pateixen males condicions laborals i que tenen "un impacte directe en la salut".


Per aquesta raó Cuixart ha cridat a posar mesures i compromís per part dels centres de treball, col·legis, empreses i polítics.


En l'últim mes, el 57,1% dels enquestats va experimentar símptomes de dolor; el 51,3% pateix fatiga i el 17,9%, ansietat o depressió.


Unes situacions que, segons l'autora de l'estudi, Lucía Baranda, són més habituals en dones i superiors a les d'altres professionals de salut, segons enquestes de la mateixa fundació.


SITUACIÓ LABORAL


Una de cada tres infermers veu "insegura" la seva situació laboral, especialment en el col·lectiu menor de 40 anys, amb la majoria de contractes d'interinitat i temporalitat, ja aquesta situació se li afegeix que el 33,7% realitza jornades sense horari fix, de dia, nit i cap de setmana, que difícilment és compatible amb la conciliació familiar i social.


El 64% ha treballat en cap de setmana en l'últim mes, el 37% en horaris canviants i el 27% ha treballat de nit en l'últim mes, i més de la meitat considera que els horaris que tenen dificulta la seva vida social i familiar .


Els horaris canviants i rotatoris estan bastant distribuïts en l'edat, però els més joves són els que tenen pitjors condicions de treball.


Barana ha afegit que el 35% de professionals treballa més de 40 hores setmanals, al que se suma una major càrrega de treball domèstic a les dones.


El director de la Fundació Galatea, Antoni Calvo, ha dit que és "inquietant" que els professionals que han de tenir cura de la salut de la població es sentin pitjor.


BAIXADA DE SOUS


A l'estrès de la situació laboral, s'afegeix la "baixada de sous generalitzada" que afecta el 83% dels professionals i els que treballen en un centre d'atenció primària.


Una tercera part dorm menys que el temps considerat com a saludable, amb 45 minuts menys de mitjana que la població general, i sobre l'estat de salut autopercebut, Baranda ha detallat que el 14,9% creu que té un estat de salut regular o dolent .


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH