Més de 8.000 persones han rebut un trasplantament de cor a Espanya des de 1984

|

trasplantament Dels que 427 eren nens.


Des de 1984, any en què es va realitzar el primer trasplantament cardíac funcionant al nostre país, fins a la data, més de 8.000 persones s'han beneficiat d'aquest tipus de terapèutica. D'ells, 427 eren nens.


Segons les dades de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), l'cardíac va aconseguir el seu màxim històric en l'any 2000, amb un total de 353 intervencions.


El nombre de trasplantaments en l'actualitat està estabilitzat en 250-300 procediments anuals. En 2016 es van realitzar 281 trasplantaments cardíacs, 20 d'ells pediàtrics.


Les dades de l'ONT també revelen que, durant 2016, Espanya va rebre 4 cors d'Europa que van ser trasplantats al nostre país. Al seu torn, 3 cors donats a Espanya van ser trasplantats a l'estranger.


D'altra banda, el 50% dels pacients trasplantats cardíacs el 2016 van rebre l'empelt en els 78 primers dies d'estada en llista d'espera.


Pel que fa a la llista d'espera, 152 pacients esperaven un trasplantament cardíac a 31 de desembre de 2016. D'ells, 5 eren nens.


RESULTATS


El seguiment de tots els trasplantaments cardíacs fets a Espanya figura en el Registre Nacional de Trasplantament Cardíac de la SEC.


Dels 7.869 trasplantaments realitzats fins a finals de 2016, la majoria es van realitzar per primera vegada en el pacient, mentre que gairebé 200 van ser retrasplantaments, i uns 160 van ser trasplantaments combinats de cor amb ronyó, fetge o pulmons.


L'edat mitjana dels pacients en la intervenció era de 49,5 anys, i 3 de cada 4 eren homes.


Les xifres de supervivència després d'un trasplantament cardíac han anat millorant amb l'experiència i són, en l'actualitat, el 80% a l'any i 70% als 5 anys del trasplantament.


Avui dia, més de 500 pacients espanyols han viscut 20 anys o més després d'haver rebut un cor.


Aquests pacients requereixen de per vida rebre medicació contra el rebuig, malgrat la qual cosa mantenen una excel·lent qualitat de vida.


En molts casos es reincorporen a l'activitat laboral, social i d'oci (incloent la pràctica d'esport) que tenien abans del trasplantament.


Entre els problemes que limiten la vida dels trasplantats, figuren les complicacions de la intervenció, el rebuig de l'òrgan, les infeccions i els tumors, tal com assenyala Javier Segòvia Cubero, president de la secció d'Insuficiència Cardíaca de la SEC.


Com a alternativa al trasplantament, en l'última dècada s'estan utilitzant sistemes artificials de bombament de sang anomenats assistències ventriculars, que s'implanten mitjançant intervenció quirúrgica i permeten substituir la funció del cor en pacients que no poden rebre un trasplantament a temps.


PER COMUNITATS AUTÒNOMES


El rànquing de trasplantaments cardíacs fins al 31 de desembre de 2016 per Comunitats Autònomes el lidera Madrid, amb un total de 2.236 (molts d'ells realitzats en pacients d'altres comunitats autònomes sense programa de trasplantament).

El segueix Catalunya amb 1.319 i Andalusia amb 1.078.


Per hospitals, el rànquing en nombres absoluts el lideren Porta de Ferro-Majadahonda a Madrid, amb 875 a 31 de desembre de 2016, la Fe de València, amb 802, el CHUAC de la Corunya amb 755, el Gregorio Marañón de Madrid amb 728 i el Marquès de Valdecilla de Santander, amb 660.


PRIMER TRASPLANTAMENT


En la història dels trasplantaments, el metge sud-africà Christian Barnard és una persona clau, en protagonitzar el 3 de desembre de 1967 el que llavors es va considerar "una odissea 'científica: va aconseguir trasplantar amb èxit el primer cor a un pacient de 53 anys, amb una insuficiència cardíaca terminal associada a una diabetis.


El pacient, que va morir per una pneumònia, va sobreviure 18 dies a la intervenció.


Barnard va escometre el primer trasplantament cardíac realitzat a un ésser humà, gràcies a la tècnica que havia après en Estats Units amb el professor Norman Shumway, de l'Hospital Stanford Lane de Sant Francesc, el veritable artífex d'aquest procediment.


Shumway i Lower havien realitzat en 1959 el primer trasplantament de cor en animals, però no van poder portar-lo a la pràctica clínica pels previsibles problemes de rebuig i la tècnica incipient.


La història premiaria la gosadia d'un jove Barnard, que mai havia somiat amb poder realitzar semblant gesta, com arribaria a confessar anys més tard.


En els anys posteriors, durant la dècada dels setanta, en diferents països europeus es van intentar experiències similars però amb pèssims resultats.


El 1968 Cristóbal Martínez Bordiú va tractar de realitzar a l'hospital La Pau el primer trasplantament cardíac al nostre país, sense èxit. El pacient amb prou feines va sobreviure unes hores.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH