dissabte, 7 de desembre de 2019

Satse demana el traspàs de la sanitat penitenciària a les comunitats autònomes

|

Carcel2 36944 2

Demanen el traspàs de la sanitat penitenciària a les comunitatsDiferents normatives nacionals, recomanacions de la Unió Europea i iniciatives al Congrés i el Senat defensen el traspàs de la sanitat penitenciària a les comunitats autònomes, per aquest motiu, des del Sindicat d'Infermeria, Satse, reclamen al Govern la seva integració en els corresponents serveis de salut autonòmics.


En la seva opinió, es tracta d'una reclamació que porta pendent més de 30 anys, i que vindria a equiparar l'atenció sanitària de la població reclusa a la de la resta de ciutadans. En l'actualitat, els professionals d'Infermeria que treballen en els centres penitenciaris, depenen del Ministeri de l'Interior en totes les comunitats autònomes, excepte a Catalunya, que té la competència des de 2006, i al País Basc des de 2011.


Des Satse també es demana que el procés de transferències ha de contemplar la dotació de les partides pressupostàries necessàries per a l'assumpció per part de les diferents comunitats autònomes del personal transferit, el qual s'equipararia salarial i laboralment al personal estatutari del servei de salut corresponent.


A partir d'aquest moment, s'han de negociar les seves condicions laborals i drets en els mateixos àmbits que la resta del personal estatutari, afegeix.


UNA "ASSIGNATURA PENDENT"


Satse recorda que la transferència per part del Govern a les comunitats autònomes de la sanitat penitenciària és una "assignatura pendent" des de fa més de 30 anys, quan així ho va disposar la Llei 14/1986, general de sanitat. Posteriorment, el Reial Decret 190/1996, de Reglament Penitenciari, també va advocar per la seva participació en el Sistema Nacional de Salut.


En similars termes, la Llei 16/2003, de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut va establir que els serveis sanitaris dependents d'institucions penitenciàries havien de ser transferits a les comunitats autònomes per a la seva plena integració en els corresponents serveis autonòmics de salut en un termini de 18 mesos. Des d'aquesta norma més recent han transcorregut ja 12 anys, apunta el sindicat.


Amb el mateix objectiu, s'han presentat també al llarg dels anys diferents iniciatives parlamentàries, sent l'última aprovada una moció al Senat, a l'octubre de 2016, que va comptar amb el suport de tots els grups polítics presents a la Cambra.


Per la seva banda, Satse ha impulsat en els darrers anys diferents iniciatives i ha mantingut múltiples contactes amb els responsables del Govern central i les conselleries de Salut, "insistint en la necessitat que es faci aquesta transferència per aconseguir l'equitat i normalització de la prestació sanitària als interns i que, de manera paral·lela, es millorin les condicions laborals de les infermeres i infermers que treballen en els centres penitenciaris ".

Imprimir

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH