dimecres, 2 de desembre de 2020

Millet i Montull a presó, i CDC condemnada a pagar 6,6 milions per l'espoli del Palau

|

Millet i Montull

Fèlix Millet i Jordi Montull en el judici del cas Palau


La Secció 10 de l'Audiència de Barcelona ha condemnat l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet a 9 anys i vuit mesos de presó i a la seva mà dreta, Jordi Montull, a set anys i mig de presó pel saqueig de l'entitat musical.


Segons la resolució la sentència fet públic aquest dilluns, l'exdirectora financera i filla de Jordi Montull, Gemma Montull, ha estat condemnada a 4 anys i mitjà de presó, després que els tres aconseguissin un pacte amb la Fiscalia a canvi de la seva confessió.


La Secció 10 de l'Audiència de Barcelona ha considerat provat que CDC va cobrar 6,6 milions d'euros en comissions irregulars a través del Palau de la Música Catalana que Ferrovial pagava en concepte de patrocinis però que arribaven al partit a canvi d'adjudicacions d'obra pública.

El tribunal condemna per aquests fets l'extresorer de CDC Daniel Osàcar a 4 anys i cinc mesos de presó per un delicte de tràfic d'influències, delicte de blanqueig de capitals en concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil i un delicte de falsedat comptable, a més de multar-li amb 3,8 milions d'euros. 
La sentència arriba vuit anys i mig després que els Mossos d'Esquadra irrompessin per primera vegada en el Palau de la Música i després d'un judici que ha durat quatre mesos i mig amb 16 acusats i una cinquantena de sessions.


Segons la sentència, des de principis de 1999 fins a juliol de 2009, el total de les comissions satisfetes per Ferrovial a CDC va ascendir com a mínim a 6,6 milions d'euros i a l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, de 3,5 milions.


DECOMISOSPer això, l'Audiència acorda decomissar els guanys obtinguts per CDC, per Millet i per Montull amb aquest tràfic d'influències: 6.676.105,58 euros el primer, 2.804.716,29 euros el segon i 701.179,07 el tercer.


No obstant això, absol els exdirectius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elízaga d'un delicte societari d'administració deslleial i tràfic d'influències, en haver prescrit tots els delictes.La sentència considera provat que Millet, Montull i la seva filla Gemma Montull van muntar un entramat a través del Palau de la Música que va permetre la destinació illegal de més de 23 milions d'euros que van servir per a benefici particular dels responsables del Palau i el pagament de comissions a CDC i va haver-hi a més el corresponent frau a Hisenda.


Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Millet i Montull, des de desembre de 2003, amb la contribució de Gemma Montull, "van posar en pràctica una estratègia encaminada a disposar, illícitament, de quantiosos fons de l'Associació, la Fundació i el Consorci (del Palau) per aplicar-los bé a despeses particulars d'ells o les seves famílies, bé a finalitats desconegudes".


Considera que una de les accions a través de les quals Millet i Montull van buscar i van obtenir un enriquiment personal a costa dels fons de l'Associació i la Fundació va ser intervenir per establir un sistema pel qual la societat Ferrovial, mitjançant el pagament de comissions a CDC, "obtenia l'adjudicació de determinats concursos i licitació per a la construcció d'obra pública a Catalunya".Daniel osacar

Daniel Osàcar, condemnat a quatre anys i cinc mesos


Així, els dos principals acusats van pactar amb el ja mort extesorero de CDC Carles Torrent -"sense excloure la participació d'altres persones d'aquesta formació que no han pogut ser completament identificades o de qui la seva responsabilitat penal ha estat declarada prescrita"- que des de Ferrovial es lliuraria diners a CDC a canvi que garantís l'adjudicació d'un determinat volum econòmic d'obra pública anual.


Aquest entramat de pagament de comissions d'obra pública, Millet i Montull van contribuir a la seva creació, i després, amb l'arribada de Gemma Montull com a directora financera, al seu "desenvolupament, perfeccionament i manteniment", posant a la disposició dels exdirectivos de Ferrovial i de membres de CDC tota l'estructura econòmica del Palau.


Així -prossegueix la sentència- van poder "ocultar el pagament i cobrament", respectivament, de les comissions, sota la forma de patrocini i convenis de collaboració, i pagament de factures per serveis no prestats per al Palau.


COMISSIONS DEL 4%


Segons l'Audiència, la comissió que des de Ferrovial i CDC es va pactar que pagaria l'empresa a canvi d'obra pública va ser del 4% de l'import del total de les adjudicacions i es repartia de la següent manera: 2,5% per al partit i 1,5% per a Millet i Montull (i els dos responsables del Palau al seu torn l'hi repartien en un 80% per al primer i 20% per al segon).


Tots aquests detalls van ser confessats en el judici que va tenir lloc entre març i juny pels propis Millet i Montull, que van aconseguir un pacte amb Fiscalia per rebaixar les penes, molt especialment per a Gemma Montull, per qui la Fiscalia demanava dos anys de presó i que finalment ha estat condemnada a quatre anys i sis mesos, amb el que pugues finalment ingressar a la presó.


A més, la sentència afirma que aquest "acord criminal" es va mantenir ininterrompudament de 1999 a 2009, fins que al juliol de 2009 els Mossos d'Esquadra van irrompre en el Palau de la Música.


Afegeix que les comissions illícites pactades per Pedro Buenaventura i Juan Elízaga, amb Millet, Montull, Daniel Osàcar i -abans que ell- Carles Torrent, amb destinació a CDC es feien arribar a la formació política de forma "emmascarada", servint-se de l'estructura jurídic financera del Palau.


FÈLIX MILLETA Félix Millet se'l condemna a 9 anys i vuit mesos de presó per un delicte continuat de malversació i apropiació indeguda, en concurs amb un delicte continuat de falsificació en document mercantil i falsedat comptable, a més de delicte continuat per tràfic d'influències, delicte de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública.


Havent-li aplicat "atenuants de confessió, disminució del dany i dilació extraordinària i indeguda en la tramitació del procediment", es condemna Millet a una multa total de 4,1 milions d'euros per blanqueig de capitals i delicte contra la Hisenda Pública.


També se'l condemna a abonar al Consorci del Palau, conjunta i solidàriament amb Jordi Muntull, un total de 3,5 milions d'euros, i 6,3 més a la Fundació Privada Orfeó Català-Palau de la Música.


A més, hauran d'abonar tots dos 6,1 milions a la Associació Orfeó Català, i un màxim d'1,5 milions per la compra-venda del local Sant Pere Més Alt.


Altres abonaments als quals se'ls condemna són 192.766 euros per despeses de viatges particulars i 6 milions sostrets del Palau i del Orfeó.


JORDI MONTULLA més de les condemnes econòmiques compartides amb Millet, a Jordi Montull se'l condemna a 7 anys i mig de presó per malversació de dinerus públics, falsedat documental i comptable, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i delicte contra la Hisenda Pública.


També se'l condemna a una multa de 3 milions d'euros per blanqueig de capitals i delicte contra la Hisenda Pública.


GEMMA MONTULL


A Gemma Montull se la condemna a 4 anys i mig i 22 dies de presó, i a 2,6 milions de multa per un delicte continuat de malversació de diners públics i apropiació indeguda en concurs medial comesa per funcionari públic i un delicte de falsedat comptable; un altre continuat de tràfic d'influències, i un altre de blanqueig de capitals.


La sentència considera provat que Millet, Montull i la seva filla van desviar "quantitats milionàries" per a finalitats privades com a obres en domicilis particulars, viatges privats, finançament de noces i compra de béns.


Els tres van arribar a un pacte amb la Fiscalia per confessar a canvi de reduir les seves penes i, de fet, el fiscal demanava per a Gemma Montull dos anys de presó: finalment està condemnada a quatre i mig, una pena que, en cas de confirmar-se, no permet evitar l'ingrés a la presó.


El tribunal, en canvi, absol l'ex directora general del Palau Rosa Garicano de totes les acusacions de tràfic d'influències, blanqueig de capitals i apropiació indeguda.


"ENRIQUIMENT INJUST"El relat dels fets provats recull que Millet i Montull "van fer front a importants despeses particulars, provocant-se un enriquiment injust" amb fons de la Fundació, la Associació i el Consorci del Palau.


Entre aquestes despeses estan, per exemple, les noces de les filles de Millet en 2000 i 2002: "El total de fons de la Fundació indegudament destinats a sufragar els ostentosos enllaços de les filles de Félix Millet va ascendir a 164.269,93 euros", afirma el tribunal en la seva resolució.


I afegeix que Millet i Montull també van gastar 780.000 euros en viatges privats i més d'un milió d'euros en obres en habitatges particulars.


A més, 3,7 milions d'euros es van lliurar a tercers en paga d'adjudicacions d'obra pública en els quals van intervenir tots dos condemnats: per aquesta mediació, "Millet i Montull van percebre comissions per un import total de 3,4 milions d'euros, que es van repartir al 80-20% i que van obtenir en la seva pràctica totalitat mitjançant el cobrament de xecs".

SIS MILIONS EN PARADOR DESCONEGUT


La quantitat de fons en efectiu que tots dos van treure dels comptes del Palau entre 2002 i 2009 per a finalitats alienes ascendeix a 14,3 milions d'euros, dels quals "almenys set els va fer seus Félix Millet, incorporant-los al seu patrimoni", i 1,3 més van ser per a Montull.


Es desconeix la destinació final de la resta de fons, que la seva summa ascendeix a 6 milions, segons la sentència, que apunta que Millet i Montull van intervenir "per a l'establiment, manteniment i funcionament d'un sistema pel qual la societat Ferrovial, mitjançant pagament de comissions a CDC, obtenia l'adjudicació de determinats concursos" públics.


RECÓRRER LA SENTÈNCIA


L'advocat i excoordinador de règim intern de CDC, Francesc Sánchez, ha anunciat que recorreran la sentència del cas Palau perquè creu que "la jutge a comprat la idea de la Fiscalia" i perquè no està d'acord amb la fallada de l'Audiència de Barcelona.

En declaracions als periodistes a les portes del Palau de Justícia de Barcelona, Sánchez ha anunciat que recorrerà tant la sentència que condemna al extesorero de CDC Daniel Osàcar com la condemna a CDC de 6,6 milions d'euros per finançament irregular. 


La exdirectora financera del Palau de la Música Gemma Montull ha expressat la seva tristesa per la sentència el Cas Palau, que ha considerat "molt "injusta". En declaracions als mitjans, ha explicat que els seus advocats estudiaran presentar un recurs perquè defensa que és innocent.


ORFEÓ CATALÀ


El patronat de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música es reunirà a les 18.30 hores d'aquest dimarts per valorar la fallada sobre l'espoli del Palau, segons han informat a fonts de la institució.


Després de la reunió, emetran un comunicat en què faran públic el seu posicionament després de fer-se pública aquest dilluns la sentència de condemna a l'expresident del Palau Fèlix Millet i de la seva mà dreta Jordi Montull.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH