dijous, 29 de octubre de 2020

La Comissió Europea proposa donar més flexibilitat als Estats membres per fixar els tipus d'IVA

|

Pierre Moscovici

El comissari d'Afers Econòmics Pierre Moscovici.


La Comissió Europea ha proposat avui noves normes encaminades a oferir als Estats membres més flexibilitat a l'hora de fixar els tipus de l'IVA i crear un millor marc fiscal que afavoreixi el desenvolupament de les PIME.


També es preveu la creació d'un espai únic a fi de reduir considerablement el frau en matèria d'aquest impost en la UE, estimat en 50.000 milions.


L'Executiu comunitari sosté que les normes comunes de la UE en matèria d'IVA, aprovades per tots els Estats membres en 1992, ja no s'adapten a la situació i són massa restrictives, ja que permeten als Estats membres aplicar tipus de l'IVA reduïts únicament a uns quants sectors i productes.


Per això, la Comissió concedirà major autonomia als Estats membres en matèria de tipus. A partir d'ara, defensen, els països estaran més a prop d'unes condicions d'igualtat pel que fa a algunes excepcions previstes en la normativa, conegudes com a excepcions en matèria d'IVA.


MÉS FLEXIBILITAT


Els Estats membres poden aplicar actualment un tipus reduït no inferior al 5% a dues categories diferents de productes. A més del tipus normal de l'IVA del 15%, també podran ara establir dos tipus diferents entre el 5 i el 15%, un tipus d'entre el 0 i el 5% i de tipus nul, que són els béns exempts d'aquest impost.


La complexa llista actual de béns i serveis als quals poden aplicar tipus reduïts es derogarà i serà substituïda per una nova llista de productes (com ara armes, begudes alcohòliques, jocs d'atzar i tabac) als quals sempre s'haurà d'aplicar el tipus normal del 15% o un tipus superior.


Per tal de preservar els ingressos públics, sosté la Comissió, els Estats membres també han de garantir que el tipus mitjà ponderat de l'IVA sigui de com a mínim el 12%.


El nou règim també significa que tots els béns als que actualment s'apliquen tipus diferents del tipus normal podran conservar-los.


Pierre Moscovici, comissari d'Afers ha expressat que els Estats membres s'han vist sotmesos a "una pressió creixent exercida per les empreses" perquè es modifiquin els tipus d'IVA i que la proposta presentada concedirà als governs una flexibilitat màxima per fixar els tipus d'IVA segons ho desitgin.PETITES EMPRESES


La Comissió també ha abordat el problema de les empreses més petites, que afronten uns costos desproporcionats de compliment de la normativa en matèria d'IVA.


Les empreses que operen en altres països suporten uns costos de compliment superiors en un 11% als de les empreses l'activitat és només nacional, veient més afectades les empreses més petites.


Això està resultant un autèntic obstacle per al creixement, ja que les petites empreses representen el 98% de totes les empreses de la UE.


Per això, l'òrgan comunitari proposa que es permeti a més empreses gaudir dels avantatges d'una normativa en matèria d'IVA més simple, a la qual de moment només poden acollir-se les empreses més petites.


Així, els costos de compliment en matèria d'IVA es reduiran globalment un 18% a l'any.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH