El PIB va créixer un 3,1% el 2017, dues dècimes menys que el 2016

|

PIB gener

El PIB creix un 3,1% el 2017


L'economia espanyola va créixer un 3,1% el 2017, dues dècimes menys que el 2016, després de moderar el seu avanç al 0,7% en el quart trimestre, segons l'avanç de dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).


Aquesta taxa del 3,1% coincideix amb les estimacions del Banc d'Espanya i amb les previsions oficials del Govern. En tot cas, les dades són encara provisionals i es coneixeran a nivell desagregat el proper 1 de març.


El creixement del 0,7% registrat en el quart trimestre, inferior al 0,8% esperat pel Banc d'Espanya i altres organismes de previsions, s'ha desaccelerat una dècima respecte a l'experimentat en el tercer trimestre de 2017.


Malgrat això, amb aquest avanç trimestral del PIB s'acumulen ja 17 trimestres consecutius d'alces. En el primer i tercer trimestre de 2017 l'economia va avançar a un ritme del 0,8%, mentre que en el segon trimestre ho va fer a un ritme del 0,9%.


Per la seva banda, la taxa interanual del PIB es va mantenir en el 3,1% en el quart trimestre del 2017 i ja acumula onze trimestres consecutius creixent a taxes del 3% o superiors.


LA DEMANDA NACIONAL TIRA DEL PIB


Segons l'últim informe trimestral de l'economia espanyola realitzat pel Banc d'Espanya, la demanda nacional va aportar 2,6 punts al PIB el 2017, mentre que la demanda exterior va contribuir amb mig punt.


Respecte al quart trimestre del 2017, el Banc d'Espanya estimava en aquest informe que el creixement seria del 0,8% gràcies a l'enfortiment dels mercats d'exportació, el que hauria contrarestat els efectes adversos derivats de l'augment de la incertesa per la situació política en Catalunya.


Aquests efectes adversos, segons el supervisor, s'haurien concentrat especialment en aquesta comunitat autònoma. Des del punt de vista dels components de demanda, l'impacte negatiu de la incertesa s'hauria manifestat sobretot en la despesa privada intern i en les exportacions turístiques.


Tant el consum privat com la inversió en béns d'equip haurien reduït els seus ritmes d'avanç en els últims mesos de 2017, mentre que, per contra, s'hauria enfortit la inversió en construcció.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH