El gas radó causa 1.500 morts anuals per càncer de pulmó

|

Radu00f3n

Aquest gas és un problema de salut pública.


Les exposicions al gas Radó arriben a causar 1.500 morts a l'any, a causa que provoquen càncer de pulmó a aquells que ho inhalen, segons el director de Projectes d'investigació de mercats, GKF, i principal afectat, Héctor Jiménez Zaera.


Així ho ha confirmat durant la roda de premsa, organitzada per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) per alertar que aquest gas és un problema de salut pública "pendent de resoldre".


Les exposicions a aquest gas radioactiu comencen a tenir riscos quan en els habitatges s'arriben a nivells superiors a 300 Bq / m, ha advertit Zaera.


A més, la directora de comunicació de OCU, Ileana Izverniceanu, ha ressaltat que és el "primer causant de càncer de pulmó en fumadors, i segon causant en els no fumadors".


Respecte a això últim, el director de Grup Radó de la Universitat de Cantàbria, Luis Santiago Quindós Poncela, ha advertit que "fumar a llocs amb radó multiplica per 40 o 50 el risc" a patir aquest tipus de càncer.


Així mateix, Izverniceanu ha recordat que "a Espanya les xifres que es manegen de 2014, el càncer de pulmó causat per gas radó, va ser superior a les xifres que provoca els accidents de trànsit".


ELS TREBALLADORS, UN DELS GRUPS MÉS AFECTATS


Per la seva banda, la tècnic de l'àrea de Radiació Natural del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Beatriz Robles Atienza, ha assenyalat que des de l'esmentat consell "porten molts anys treballant amb el tema de radó", i que els altres dels afectats són els treballadors que realitzen la seva tasca en llocs subterranis, com "coves, galeries, establiments termals".


Així mateix, Quindós ha explicat que si un treballador realitzant la seva tasca en els llocs anteriorment esmentats, o fins i tot les mines, està exposat a "3.000 Bq / m2 amb 1.500 hores dóna lloc, amb els factors de conversió de dosi actuals, 12 o 13 millisievert (mSv) any ".


Per tot això, la responsable d'àrees de Medi Ambient de OCU, Belén Ramon Alcade, ha aconsellat un seguit de mesures solucionar aquest problema.


La primera d'elles és que hi hagi una "vo luntat política", a través d'un Pla Nacional i Autonòmic, i en segon lloc és que es recull en el codi tècnic d'edificació. Finalment, ha exposat que hauria d'haver un pla d'ajudes i una certificació de les empreses.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH