divendres, 29 de maig de 2020

El Constitucional declara nul l'ús "preferent" de l'aranès

|

Consell general de aru00e1n

El TC tenia pendent resoldre des de 2011.


El Ple Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucionnal i nul·la les expressions "preferent" i "ha d'atorgar posició preferent" pel que fa a l'ús de l'aranès que es regula en diversos preceptes de la Llei 35/2010 de l'Occità, aranès a l'Aran.


Aquesta norma va ser recorreguda pel Govern i el tribunal tenia pendent resoldre aquest assumpte des de setembre de 2011.


Concretament, declara inconstitucionals i nul·les la paraula "preferent" de l'article 2.3 a); l'incís "i ha d'atorgar una posició preferent" de l'article 5.4; i la paraula "preferentment" dels articles 5.7 i 6.5 de la Llei objecte de recurs.


Segons el parer del TC, la Llei no es limita a regular l'ús institucional de l'aranès, sinó que prescriu el seu ús preferent en aquest àmbit, la qual cosa no es pot considerar acord Constitució.


"El que resulta inconstitucional en aquest precepte no és el fet que l'aranès sigui emprat en la pràctica entre la Generalitat i els ens locals en les seves relacions institucionals, sinó que l'ús preferent sigui imposat per la norma en detriment de les altres llengües oficials , raona el Tribunal.


NI EXCLUSIÓ NI PREFERÈNCIA DE L'ARANÈS


D'altra banda, la sentència condiciona la constitucionalitat de l'article 2.3 b), segons el qual l'aranès és "la llengua normalment emprada per les administracions catalanes en les seves relacions amb l'Aran (*)", al fet que s'interpretin d'acord amb el que estableix la mateixa sentència al respecte.


En aquest sentit, assenyala que aquesta declaració d'ús normal no ha d'implicar exclusió ni preferència de l'aranès sobre les altres dues llengües també oficials a l'Aran ", que són el català i el castellà. Si s'interpreta així, aquest article no és inconstitucional.


El Govern va recórrer diversos articles d'aquesta llei al juliol de 2011 per considerar-los contrària a la Carta Magna en la mesura que declara el caràcter preferent de l'aranès.


Considerava que una llei de la comunitat autònoma de Catalunya no pot entrar a regular l'ús de les llengües cooficials en l'Administració General de l'Estat en la instrucció dels seus procediments administratius.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH