Metges Sense Fronteres Espanya va detectar sis casos d'assetjament sexual en 2017

|

Mu00e9dicos sense fronteres abusos assetjament sexual 2017

L'organització va acomiadar a 19 persones.


Metges Sense Fronteres a Espanya va detectar en 2017 un total de sis casos d'abús sexual entre treballadors que van derivar en quatre acomiadaments i dues sancions.


Així ho ha explicat el president de l'organització, David Noguera, que ha pedidoque no es confongui la situació que es viu en aquesta ONG amb els escàndols relatius a prostitució i abús de menors denunciats pel Sunday Times en altres entitats.


"És necessari posar aquestes dades en context, que el públic no confongui 24 casos amb 24 orgies. L'exemple d'Oxfam és d'una excepcionalitat absoluta. Hem tingut els nostres casos i els hem hagut de gestionar", ha explicat Noguera.


Aquesta transparència informativa arriba després que la matriu francesa de l'ONG hagi reconegut a través d'un comunicat que l'any passat va detectar 24 casos d'assetjament o abús sexual.


En concret, en MSF Espanya es van rebre 14 denúncies en 2017, de les quals es van tramitar deu com a comportaments inadequats: un per discriminació, un altre per ruptura de les regles de seguretat, dues per mala gestió d'equip i sis confirmats com a assetjament sexual entre treballadors de l'ONG.


CODI 24/20


D'aquests 6 casos, 4 van resultar en expulsió fulminant de la persona denunciada, d'acord amb el 'codi 24/20' que fa referència al fet que l'empleat acomiadat ha d'abandonar el projecte en 24 hores amb 20 quilos de maleta.


Els 2 casos restants van rebre prevencions per escrit -una segona correcció disciplinària deriva en acomiadament-.

El president de MSF Espanya ha indicat que no li consta que cap d'aquests 10 casos es posés en mans de la Justícia.

 

Segons el protocol de l'ONG, solament s'inicien processos judicials si la víctima així ho sollicita. Si bé, també ha precisat que en molts contextos "extrems" en els quals treballen "el sistema judicial simplement no existeix".


En MSF Espanya, tots els casos d'assetjament o abús van ser interns, entre personal de l'organització, mentre que, a nivell internacional, va haver-hi dos casos que implicaven a beneficiaris, segons les dades de Metges Sense Fronteres.


6.600 TREBALLADORS EN MSF ESPANYA


Noguera ha precisat que "casos negatius van a seguir succeint" i que això "és impossible d'evitar" en organitzacions amb punts treballadors -42.000 en MSF a nivell internacional i 6.600 en MSF Espanya-.


"Zero casos no existeixen, no puc comprometre'm al fet que en un grup de 42.000 persones que hi ha en Metges Sense Fronteres no hi hagi episodis d'aquesta naturalesa però sí fem tot el possible per minimitzar aquests escenaris i crear un ambient segur i de zero tolerància a aquest tipus de pràctiques", ha afirmat.


Finalment, ha demanat als seus socis que segueixin confiant en l'ONG perquè "la immensa majoria de treballadors estan compromesos amb la missió social d'aquesta organització" enfront d'un "percentatge ínfim".


"Fer una extrapolació de comportaments individuals absolutament denunciables és un exercici excessiu", ha subratllat, al mateix temps que ha convidat a les possibles futures víctimes de comportaments com aquests a denunciar.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH