El Congrés aprova les recomanacions sobre finançament de partits pactades per PSOE, Podemos i Cs

|

Ple del Congrés dels Diputats


El Ple del Congrés té previst aprovar aquest dijous l'informe amb recomanacions per actualitzar la legislació sobre finançament de partits pactat per PSOE, Units Podemos i Ciudadanos, un document que va ser rebutjat per PP, PNB i PDeCAT a la Comissió de Qualitat Democràtica i davant el que ERC es va abstenir.


Aquests quatre partits no van donar suport al text a manera de protesta per la decisió de socialistes, morats i taronges de pactar les conclusions al marge de la resta de grups malgrat que tots havien treballat junts en el si de la subcomissió creada per tractar aquest assumpte.


Durant el debat de dijous, PP, PNB, PDeCAT i ERC tornen a defensar en el Ple els vots particulars que ja van presentar davant la comissió i que van ser rebutjats amb els vots de PSOE, Units Podem i Ciutadans.


L'informe que serà ratificat pel Ple suggereix la inclusió de primàries per a l'elecció de candidats a la Moncloa i els governs autonòmics i locals amb una determinada població.


Demana també que no hi hagi una exigència "excessiva d'avals" per concórrer, que el finançament de les campanyes sigui transparent i que es busqui un "procediment singularitzat" perquè les primàries rebin algun tipus de finançament públic.


Així mateix, aposta per reformar el Tribunal de Comptes per reforçar la seva independència -que seus membres tinguin les mateixes incompatibilitats que els jutges-, la seva capacitat de control i investigació sobre els comptes dels partits i també d'imposar mesures coercitives i sancions. En concret, demana que puguin retenir les subvencions públiques als partits que no li remetin la seva comptabilitat.


ENDURIR EL RÈGIM PENAL


En el pla penal, es recomana revisar el delicte de finançament il·legal dels partits per rebaixar "significativament la quantia mínima que dóna lloc als supòsits amb penes de presó", així com tipificar la manipulació dels comptes anuals.


Volen que els que es financin il·legalment a través d'actes de corrupció dels seus càrrecs públics o orgànics es facin responsables patrimonialment d'aquests actes. Sobre les sancions administratives, demanen estendre els terminis de prescripció de les conductes il·lícites.


Segons PSOE, Unidos Podemos i Ciudadanos, la reforma de la Llei de Finançament de Partits hauria de contemplar com sancionables l'acceptació de donacions finalistes, revocables o procedents de persones o empreses que tinguin contractes amb el sector públic.


També s'aspira ampliar el catàleg de "faltes greus", incloent, per exemple, la incorrecta identificació dels donants.


A més de mesures per obligar els partits a ser totalment transparents en l'organitzatiu i l'econòmic, l'informe preveu reforçar els mecanismes interns de control amb la creació d'unitats de fiscalització independents, codis ètics i règims disciplinaris. Una altra de les recomanacions és reforçar la figura del tresorer o gerent perquè pugui fiscalitzar l'organització a tots els nivells territorials i sectorials.


MÉS SUBVENCIONS A QUI COMPLEIXI


PSOE, Unidos Podemos i Cs advoquen recollir a la Constitució el principi que els partits han de tenir un nivell de finançament suficient per realitzar la seva tasca de canalitzadors de la participació política. Pel que fa a les subvencions que reben, demanen ordenar el sistema vigent per a la seva concessió -ara massa heterogeni- i unificar la seva regulació jurídica.


Primar en les subvencions als partits que compleixin determinats objectius com la celebració de primàries, l'equilibri de gènere en les llistes o òrgans, la limitació de mandats o certs nivells de transparència és una altra de les propostes.


També aposten perquè, via pressupostos generals de l'Estat, es fixi un límit anual per a les ajudes econòmiques que reben els grups parlamentaris municipals que ara són molt dispars.


Respecte al finançament privat suggereixen garantir la traçabilitat dels ingressos. I pel que fa a les fundacions, demanen limitar les donacions de persones físiques màximes per any i persona i publicar la identitat dels donants per sobre d'un determinat llindar que no especifiquen.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH