dissabte, 15 de agost de 2020

Cifuentes renuncia al màster i reitera que no es planjeja dimitir

|

Cristina cifuentes 06042018


La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha escrit una carta al rector de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC), Javier Ramos, en la qual entre altres qüestions li ha avançat la seva pretensió de renunciar al Màster en Dret Autonòmic que curs en 2011-2012i en la qual demana disculpes si algú s'ha sentit ofès per les "condicions flexibles" que li va permetre la Universitat per cursar-ho.


Així ho ha fet després que Ramos avançés la setmana passada que s'havien trobat "irregularitats" en la impartició d'aquest títol desenvolupat a l'Institut de Dret Públic.


Després de conèixer-se el contingut de la carta, Cifuentes ha reiterat que no es planteja dimitir per la polèmica del seu màster perquè considera que no ha comès "irregularitats", i assegura que té el suport del president del Govern central, Mariano Rajoy.


En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, Cifuentes ha sostingut que creu que no hi ha raons "objectives" per a la seva dimissió perquè està complint amb l'acord d'investidura que té amb Ciutadans i perquè no està sent "investigada, la qual cosa abans es deia imputada".


La presidenta madrilenya ha recordat que sobre la taula hi ha una moció de censura, proposta pel PSOE, "un mecanisme parlamentari perfectament legítim", i que si la formació taronja decideix finalment recolzar-la hauran de ser ells els que donin explicacions de per què a la regió acaba governant "l'esquerra".


CARTA


En la missiva, datada aquest mateix dimarts, la presidenta madrilenya li recorda al rector que posseeix el corresponent títol així com tots els certificats acreditatius del pagament de taxes i de les qualificacions en cadascuna de les diferents matèries "segellats i compulsats per la Universitat".


Uns documents que acrediten, segons indica, que ella no ha comès "cap il·legalitat" així com que ha complert "els requisits que la Universitat" li va posar per aconseguir aquest títol. No obstant això, reconeix que, tal com es desprèn de la informació reservada oberta pel centre, l'obtenció del títol "es va veure afectada, pel que sembla, per diverses irregularitats administratives", totalment alienes a ella però que "han donat lloc al seu qüestionament".


DESCONEIX L'ORIGEN DE L'ACTA


En l'àmbit d'aquestes presumptes irregularitats, Cifuentes destaca l'acta del Treball Fi de Màster (TFM) que li va ser remesa directament per la secretaria del rector el passat 21 de març a les 17.36 hores procedint-se per la seva banda una cambra d'hora després a donar instruccions d'obrir una informació reservada en existir dubtes sobre el seu contingut.


Tot això, no pot més que "sorprendre" a la presidenta perquè aquesta acta no havia estat sol·licitada per ella. No obstant això, incideix, van procedir a la seva distribució als mitjans sobre la base de que confiava plenament en què la documentació era veraç, donada la fiabilitat que tenia per a ella el remitent.


Cifuentes posa l'accent que "desconeix per complet l'origen i contingut" tant d'aquest document com el referit a les consolidacions d'assignatures de diversos alumnes, que també ha estat posat en dubte".


La també presidenta del PP de Madrid ha insistit en el document en què és "la primera interessada a esclarir qualsevol anomalia que hagi pogut existir en el procés d'obtenció del mateix" que, reitera, és "completament" aliè a ella, que sempre ha complert la legalitat i s'ha atingut a les indicacions de la Universitat. De fet, ha sol·licitat "la pràctica de diverses diligències en la querella criminal que ha interposat en el jutjat".


En aquest sentit, ha manifestat que té "plena confiança en què la Justícia esclarirà la totalitat dels aspectes relacionats amb els procediments acadèmics i administratius que segueixen en la URJC per realitzar els cursos de postgrau". A més, ha assenyalat que espera que aquesta determini les responsabilitats davant una "preocupant" vulneració de la llei de protecció de dades, "que no solament ha pogut facilitar l'accés i la divulgació de dades personals, sinó també la seva manipulació".


OBLIGACIONS QUE LI IMPEDIEN SEGUIR-HO


En aquest punt, la dirigent autonòmica ha recordat que es va incorporar al màster moguda "únicament pel desig d'aprofundir en el coneixement d'una matèria de gran interès personal" i perquè inicialment es trobava en condicions de cursar-ho amb plena dedicació, una circumstància que es va veure alterada pel seu nomenament com a delegada del Govern central.


Va poder continuar, tal com desgrana, en facilitar la Universitat que prosseguís els estudis en "unes condicions flexibles "per a una persona que a partir de determinat moment tenia obligacions que li impedien seguir el mateix règim acadèmic que la resta d'alumnes.


Cifuentes reconeix que hi ha persones que consideren que els requisits establerts "no van ser suficients" així com que hi ha unes altres que pensen que el seu esforç no va ser equiparable. "Jo això no ho puc saber ni comparar, solament dic que els requisits que es van fixar jo els vaig complir", ha sostingut.


En tot cas, ella considera que la modalitat i requisits que li van oferir no creu que hagin estat "ni millors ni pitjors que els que s'hagin posat a altres persones" en les seves mateixes circumstàncies. Així mateix, manifesta que si la URJC no li hagués plantejat aquesta possibilitat senzillament no hauria cursat el màster.


"No vaig considerar llavors que les condicions establertes per la Universitat per realitzar el màster, malgrat les meves dificultats personals, poguessin ser considerades per algú com un greuge. Ni que es poguessin sentir perjudicats aquells alumnes les condicions personals dels quals els permetien seguir estrictament el règim acadèmic ordinari, la qual cosa no ocorria en el meu cas.


Cifuentes no dimite


Tampoc vaig considerar que podia haver-hi motiu de greuge per a ningú, ja que la possessió d'aquest màster no m'ha reportat benefici ni avantatge professional de cap tipus", explica en la carta.


A més, a continuació, recorda que aquest màster no li ha atorgat cap titulació de la qual no estigués ja en possessió perquè la seva Llicenciatura en Dret ja es corresponia amb el nivell del màster en el marc espanyol de qualificacions per a l'Educació Superior i perquè

quan es va matricular l'any 2011 ja comptava amb un Màster en Administració Pública.


"SI EM VAIG EQUIVOCAR, DEMANO DISCULPES"Així i tot, Cifuentes, "a la vista del que està ocorrent", si es va equivocar i en aquell moment va haver de rebutjar les facilitats que li va oferir la Universitat demana disculpes "a qualsevol que hagi pogut sentir-se agraviat". I és que, a cap moment va pretendre treure avantatge, ni pretén treure en el present ni en el futur.


Per això, comunica "formalment" al rector la seva decisió de renunciar a la utilització del títol expedit per la Universitat, "sol·licitant que aquesta renúncia sigui considerada amb caràcter immediat, als efectes oportuns". "Vull en tot caso reiterar que sempre he actuat conforme a la legalitat i dins del marge acadèmic establert en el meu cas per la URJC", ha dit.


RECTOR


El rector va advertir que en el cas que una sentència declarés que hi havia hagut falsedat documental es procediria a retirar el títol.


Ramos diu que el procés per retirar el títol de màster a Cifuentes, "no pot iniciar-se fins que es pronunciïn els òrgans judicials" i assegura que en cas "de confirmar-se el delicte de falsedat documental" sol·licitarà al Ministeri d'Educació que la titulació sigui revocada. "No tinguin cap dubte", assegura.


En una tribuna publicada en El País, el rector reconeix que aquesta és "la pitjor situació viscuda" en la URJC i assenyala que si bé "s'han comès errors en aquests dies, s'han pres totes les decisions possibles que estaven a la mà de l'equip de Govern de la Universitat".


"I és possible que en el procés d'arribar fins a on sigui necessari, es detectin o es coneguin noves irregularitats o incidències i, davant això, ja ha quedat suficientment clar que no anem a desistir en la nostra obstinació d'eradicar-les", assenyala en el text difós.


Per a Ramos, "són molts els que han aprofitat aquesta circumstància en benefici dels seus propis interessos i batalles, i en contra de la pròpia Universitat" oblidant que es tracta d'un centre educatiu "i no una sorra política on dirimir les seves diferències".


"Com a Universitat i des de les nostres capacitats i recursos, durant les últimes setmanes, hem actuat amb eficiència, rigurosidad i energia per eradicar irregularitats que mai haurien d'haver passat en un centre educatiu, i per les quals, en nom de la URJC, demanem disculpes a la comunitat educativa i a la societat, en general", diu el seu escrit.


Ramos destaca no obstant això que "tots aquests esdeveniments van ser originats amb anterioritat a l'actual equip de Govern", que ell encapçala i "que amb prou feines ha complert un any en les seves funcions".


"Per a nosaltres, el succeït queda canalitzat per les solucions plantejades: Trasllat a la fiscalia de totes les irregularitats detectades, intervenció de l'Institut afectat pels casos detectats, obertura d'expedients disciplinaris a les persones implicades i inici d'auditories comptables i acadèmiques en tots els instituts i centres propis de la Universitat", exposa.


Apunta així que "adoptades les mesures necessàries i establert el marc d'actuació davant irregularitats" s'inicia en la URJC "una nova etapa" en la qual la Universitat "tornarà a treballar en la senda" marcada abans de l'escàndol, "una clara vocació internacional, la captació de talent i una oferta educativa adaptada a les necessitats de la societat actual".


"A partir d'ara, i de fet ja ho estem fent, anem a prendre totes aquelles decisions necessàries no solament per garantir que les males praxis detectades no es tornin a produir, sinó també per actuar de manera contundent i de la mà de la justícia contra tots aquells responsables d'est desprestigio", afegeix.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH