divendres, 17 de setembre de 2021

Que els amics fumin, el que més condiciona per enganxar-se al tabac

|

Tabac

El tabaquisme és la primera causa evitable de problemes de salut.


Un grup d'infermeres d'atenció primària de l'ABS del Vendrell (Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla) han analitzat l'hàbit tabàquic dels adolescents de dos instituts de la província de Tarragona i les característiques del seu entorn fumador.


L'estudi confirma la tendència a la baixa dels fumadors entre els adolescents, només un 17% són fumadors actius i una mica més del 60% no fumen, però apunta que el consum de tabac dels amics actua com a principal condicionant en l'hàbit tabàquic .


El tabaquisme és la primera causa evitable de problemes de salut i de mortalitat prematura i la majoria de les persones que fumen, s'inicien en el tabac en l'adolescència, per tant, l'abordatge del consum en aquesta etapa és clau.


Encarnació Iglesias, infermera i una de les autores de l'estudi, explica que "els adolescents tenen total accés a la informació, són coneixedors dels efectes negatius del tabac i viuen en una societat on impera la política antitabac i tot això ens hauria de portar a un consum zero ".


En l'estudi han participat 556 alumnes de segon, tercer i quart de l'ESO de dos instituts de la província de Tarragona.


Infermeres d'atenció primària de l'Àrea Bàsica de Salut de la zona van realitzar enquestes als adolescents de 12 a 16 anys en els centres.


Les preguntes van incloure diferents variables, entre elles, si fumen o no i si fumen en el seu entorn social (amics, pares, professors i germans).


RESULTATS DE L'ESTUDI


Del total de la mostra, el 17,2% són fumadors, el 60,3% no ho són, i el 22,5% són alumnes que no fumaven en el moment de l'enquesta, però que l'havien provat alguna vegada. En el grup de fumadors, el 84,8% dels seus millors amics fumen, i un 67,4% són fills de pares fumadors.


Per contra, en el grup no fumador, només el 3% dels seus amics fumen i el 46% tenen pares fumadors.


Segons els autors del treball, els resultats d'aquest estudi posen de manifest que tot i que el consum de tabac en adolescents decreix, encara hi ha feina per fer en la prevenció tabàquica a les escoles i potser es necessiten noves estratègies d'abordatge.


En els dos instituts on s'ha realitzat l'estudi, anualment es realitzen activitats preventives, tallers i xerrades sobre el tabac, per tal de sensibilitzar l'alumnat en els efectes nocius que el tabac té en la salut.


De fet, el 94% dels adolescents enquestats reconeixen que reben informació tant a l'escola com a casa, però tot i així encara trobem un 17% de nois i noies que decideixen fumar.


Els resultats d'aquest estudi es presenten en el XIV Congrés que AIFICC celebra a Tarragona i on també s'analitza altres temes com la cronicitat, l'atenció i cura a la comunitat, l'atenció a la salut mental, i la promoció de la investigació en salut entre les infermeres.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH