divendres, 6 de desembre de 2019

Imaginar un resultat positiu predisposa els records posteriors

|

PENSAR POSITIU


Imaginar que un esdeveniment futur sortirà bé pot condicionar que posteriorment es recordi de forma més positiva, segons les troballes d'una investigació publicada a 'Psychological Science', una revista de l'Associació per a la Ciència Psicològica.


"Els nostres resultats suggereixen que imaginar un esdeveniment proper pot 'acolorir' la memòria per després que s'hagi produït", explica la primera autora de l'estudi, la científica psicològica Aleea Devitt de la Universitat de Harvard (Estats Units).


"La investigació ha demostrat que els adults sans tendeixen a tenir una perspectiva poc realista, i els nostres estudis suggereixen que un benefici potencial d'aquest optimisme podria ser que recordem els esdeveniments d'una manera més positiva, el que podria contribuir al benestar general", explica .


Somiar despert sobre el futur és una experiència comuna i molts dels esdeveniments sobre els quals pensem finalment es compleixen.


Devitt i el coautor de l'estudi Daniel L. Schacter, també de la Universitat de Harvard, van plantejar la hipòtesi que la simulació d'un esdeveniment futur pot produir una representació mental que finalment competeixi i alteri la memòria de l'esdeveniment després que aquest hagi succeït.


En un experiment, els investigadors van presentar a 27 participants una sèrie de 12 escenaris seleccionats a l'atzar. Per a cada escenari, els participants van imaginar que l'esdeveniment anava bé i ho van descriure en veu alta durant 3 minuts.


DESCANS


Després d'un descans de 15 minuts, els investigadors van dir als participants que s'imaginessin que era un any després i que anaven a conèixer com havien resultats dels esdeveniments. Després, els participants van llegir narracions breus d'aquests esdeveniments, cadascun dels quals contenia alguns detalls positius, negatius i neutres.


En una prova de reconeixement posterior 48 hores després, van veure 12 detalls (alguns positius i altres negatius) per a cada narració, i van indicar si aquests detalls havien aparegut en la narrativa.


El contingut emocional va ser decisiu: els participants van identificar incorrectament més detalls positius com a veritables que els detalls negatius.


És important destacar que la forma en què van imaginar l'esdeveniment va influir en el que posteriorment van recordar de la narració. Els participants eren més propensos a identificar erròniament els detalls positius com a veritables si prèviament havien imaginat que l'esdeveniment anava bé. En canvi, imaginar un resultat negatiu abans de saber com resultar un esdeveniment no va semblar influir en la memòria dels participants.


Un segon experiment va produir resultats similars, demostrant que imaginar un esdeveniment positiu, ja sigui en el futur o en el passat, esbiaixa el record posterior dels participants respecte a detalls positius. Els participants que van imaginar els escenaris en sota una mirada positiva també van qualificar l'esdeveniment real de manera més positiva quan van realitzar la prova de reconeixement.


"Aquests resultats suggereixen que l'adopció d'una perspectiva optimista en realitat pot transferir-se a una reflexió més optimista un cop que les properes experiències es tornin part del passat personal", explica Devitt.


Devitt i Schacter ara estan investigant si ocorre un fenomen similar entre adults majors sans, ja que la investigació ha demostrat que els adults majors tendeixen a imaginar esdeveniments amb menys detalls però també mostren un biaix positiu general en l'atenció i la memòria.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH