diumenge, 17 de octubre de 2021

Tribunal de Comptes presenta l'informe que qüestiona un programa ICO repartit entre Santander i BBVA

|

Tribunal de Comptes


El Tribunal de Comptes presenta aquest dimecres davant les Corts Generals l'informe en el qual qüestiona l'adjudicació per part de l'ICO d'un programa de crèdits el 2010 a Santander i BBVA quan aquesta línia estava concebuda inicialment per a una sola entitat, sense haver rebut cap explicació , ni motivació de per què es va repartir aquest programa.


Aquest programa va concedir 550.800.000 d'euros en 13.961 operacions, va concentrar una elevada morositat -dos terços de les operacions vives a la fi de 2016 estaven en situació de mora- i el risc va ser assumit íntegrament per l'ICO, segons apunta el Tribunal, que lamenta "laxitud en la política de riscos" i la "falta d'especialitat en banca minorista" de l'institut de crèdit.


Així, el president del tribunal, Ramón Álvarez de Miranda va aquest dimecres a la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per a les relacions amb el Tribunal de Comptes per tal d'explicar, entre altres, el 'Informe de fiscalització de l'activitat creditícia de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), exercici 2016 '. En les seves conclusions assenyala que l'ICO "no va respectar en la seva literalitat" l'acord adoptat pel Consell de Ministres a l'instruir aquest programa.


A més, l'òrgan fiscalitzador assenyala que "a aquest Tribunal no se li ha donat cap explicació, ni consta documentació al respecte, de qui va prendre la decisió i quina motivació existia perquè es procedís a interpretar" que la comercialització aquesta línia de préstecs es realitzés contractant amb dues entitats.


Tot això després que el Govern central, llavors presidit per José Luis Rodríguez Zapatero, aprovés una instrucció a l'ICO el 9 d'abril de 2010 per a posar en marxa una línia de finançament per a concedir operacions  d'inversió i liquiditat, preferentment a autònoms i pimes, durant 2010 i 2011, i que hauria de ser comercialitzada a través d ' "una xarxa financera d'àmbit nacional".


Deu dies després, la comissió de contractació de l'ICO va celebrar una reunió en la qual, segons consta en l'acta, la representant de l'assessoria jurídica afirma que "per part de la direcció es va considerar que fossin dues les entitats de crèdit que presentessin els serveis objecte d'aquest plec ".


"No s'especifica quin òrgan i quina motivació ha tingut lloc per entendre així la necessitat", assevera en les seves conclusions.


Aquesta mateixa responsable va exposar que la llei de contractes del sector públic no contempla la possibilitat de dividir un mateix expedient de contractació, ja que cada un "només pot donar lloc a una adjudicació", tal com resa l'acta.


Així mateix, especifica que es va elevar una consulta a l'Advocacia de l'Estat sobre aquesta qüestió, després de la qual es va proposar a l'Assessoria Jurídica de l'ICO la tramitació simultània de dos procediments de contractació idèntics per tal d'aconseguir l'existència de dos adjudicataris. No obstant això, el Tribunal de Comptes destaca que, després de consultar amb l'Advocacia de l'Estat, aquesta assenyala que no existeix tal informe, per la qual cosa dedueix que "el que va haver de realitzar va ser una consulta verbal".


El Tribunal ressalta que la reunió de la comissió de contractació, en la qual s'analitzen els plecs de condicions i s'acorda l'obertura de dos procediments, és anterior a la data en què el Consell General de l'ICO aprova la posada en marxa del pertinent programa de finançament, celebrat aquesta trobada el 18 de maig del 2010.


UN 83% D'OPERACIONS FALLIDES I DUBTOSES


No és l'única de les conclusions del Tribunal de Comptes referida a aquesta línia de crèdits, ja que també destaca l'elevat índex de morositat que va acabar concentrant el programa. Així, el 83% del saldo viu de gestió correspon a operacions fallides i dubtoses, provisionats al 100%.

"Aproximadament", assenyala el Tribunal, dos terços de les operacions vives (5.072 de 8.012 operacions vives) a final de l'exercici fiscalitzat estaven en situació de mora (1.301) o suspens 3.771)". En aquest sentit, el Tribunal posa en qüestió la capacitat de l'ICO per gestionar operacions d'aquest tipus doncs, tot i tenir en compte la crisi, concentra un nivell de mora superior al de la resta del sector.


"És cert que en el moment de concessió dels crèdits ens trobàvem en uns anys de crisi financera, però tot i que no estem parlant de col·lectius estrictament semblants, la comparació amb ràtios de morositat del sistema financer és desfavorable", apunta.


Això, segons el parer de l'òrgan fiscalitzador, "evidència una major laxitud en la política de riscos assumida i la manca d'especialitat en banca minorista de l'ICO, que feien impossible l'axioma de 'coneix al teu client'", postil·la.


Així, aprecia "una escassa interacció entre l'analista i el client" en els expedients de concessió analitzats, que es van limitar, assenyala, "a un simple anàlisi de compliment d'unes ràtios tot i que fos el segon, tercer o fins i tot quart crèdit concedit". "Aquesta situació milloraria si part del risc s'hagués assumit per l'entitat financera col·laboradora", subratlla.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH