diumenge, 25 de octubre de 2020

Un 35% de la població adulta pateix d'insomni però va al metge com a últim recurs

|

insomni ep

Pocs insomnes van al metge (Europa Press)


L'insomni afecta entre un 15 i un 35% de la població adulta i, d'aquests, un 10% dels afectats pateix d'insomni crònic i més del 50% insomni transitori ocasional. No obstant això, tan sols el 5% dels casos van al seu metge i, de la resta, més del 20 per cent dels afectats s'automedica, amb els riscos per a la salut que implica.


El XXV Congrés de Medicina General i de Família, que se celebra aquests dies a València, ha prestat atenció als trastorns del son de la mà del doctor Fernando Gonçalves, responsable de Salut Mental de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG ).


El pacients que acudeixen al seu metge ja ho fan quan han fracassat individualment en el seu intent de corregir l'insomni. Precisament en les consultes de Medicina de Família són freqüents els pacients que acudeixen després d'haver intentat corregir la manca de son amb diferents substàncies i psicofàrmacs que prenen per recomanació de familiars i coneguts, els quals, sense un estudi previ del seu trastorn, poden arribar a tenir greus efectes secundaris i, el que és pitjor, cronificar el trastorn del son.


Partint de la base que dormir és imprescindible per viure, segons l'expert, "vivim en una societat que ha transformat els patrons de la son". "La manera de dormir no és l'adequada", entre altres motius, perquè els fusos horaris vigents a Espanya no estan ajustats al ritme del temps atmosfèric.


Així mateix, no es té una adequada "higiene del son", que es veu completament afectada, per exemple, amb televisions en els dormitoris, dormint al costat del telèfon intel·ligent a la tauleta, sense apagar i rebent avisos, o amb la calefacció a 26 graus, quan la temperatura ideal del dormitori seria entre 16 i 18 graus. A més dels ambientals, també entren en joc els hàbits inadequats i els factors de consum: "Si consumim alcohol, tabac o xocolata, ens serà més difícil agafar el son".


DORMIR POC ÉS UNA PERCEPCIÓ SUBJECTIVA


En la ponència del congrés titulada 'Doctor, què suplici de nits: no dormo més de 4 hores' el responsable de Salut Mental de la SEMG ha indicat que "els trastorns del son només han de ser tractats quan hi ha una repercussió en la vida diària del pacient despert ".


I és que la percepció que es dorm poc és molt subjectiva: "L'insomni és una queixa, no una malaltia". Hi pot haver pacients que dormint poques hores estiguin perfectament vàlids l'endemà i altres que necessitin més temps. Això depèn molt, entre altres factors, de l'edat, segons l'expert.


"Com més edat, hi ha un escurçament del ritme circadià endogen, que produeix acostares més primerencs i despertars més precoços", així com major nombre de despertars nocturns, i un somni més fragmentat i lleuger, tal com li passa al pacient ancià, en el qual també influeixen la major presència a aquestes edats de trastorns mèdics jo psiquiàtrics, pels canvis estructurals a nivell del sistema nerviós central.


L'HIGIENE DEL SON


Tal com s'ha informat durant el congrés, un cop diagnosticat el trastorn del son, i comprovat com i quant afecta al funcionalisme diari del pacient, el seu tractament passa, en primer lloc, per una intervenció no farmacològica, consistent en mesures d'educació per la salut i la millora de la higiene del son, tant d'ambient, d'hàbits i de consums.


Si aquestes fallen, el següent pas seria la intervenció farmacoterapèutica i, posteriorment, altres tractaments més complexos com, per exemple, les teràpies psicoanalítiques o conductual. Hi ha un "arsenal farmacoterapèutic" per fer front als trastorns del son, però cal anar amb compte perquè, mal empleats, un terç dels pacients poden "quedar enganxats".


ALTRES TRASTORNS DEL SON


A més de l'insomni, el doctor Gonçalves també va enumerar davant els congressistes assistents altres trastorns del son com la síndrome d'apnees i hipoapnees del son (SAOS), quadre en el qual, si no es prenen les mesures adequades, pot desencadenar greus conseqüències, fins i tot a nivell cardiovascular.


També hi ha la síndrome de cames inquietes, que afecta entre un 5 i un 10 per cent de la població general i al 15-20% de les persones majors de 65 anys. És un trastorn "infradiagnosticat i infratractat", tot i que és una de les causes més freqüents d'insomni crònic (50%) i que té un tractament eficaç.


La síndrome de cames inquietes és un problema que comença en la infància i que es comporta durant dècades, empitjorant amb l'estrès i la nit, perquè el pacient sent "ansietat anticipada abans d'anar-se'n al llit". Aquest problema, segons l'expert, no necessita de grans proves per a ser detectat, tan sols una bona anamnesi i escoltar al pacient.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH