Proven l'eficàcia de la biòpsia líquida per predir la resposta al tractament en melanoma avançat

|

MARu00cdA GONZu00c1LEZ CAO 3

La Dra. María González-Cao.


Investigadors del grup de Melanoma de l'Institut Oncològic Rosell a l'Hospital Universitari Dexeus demostren l'eficàcia de mesurar l'evolució de la presència d'una mutació del gen BRAF en sang a través de biòpsia líquida per a predir la resposta al tractament dels pacients i decidir la teràpia més adequada en cada cas.


El melanoma avançat metastàsic és un dels tumors en els quals més avenços terapèutics hi ha hagut en els últims anys.


Fa deu anys, la supervivència després del diagnòstic era de menys d'un any mentre que actualment hi ha diversos tractaments que permeten allargar la vida dels pacients.


D'una banda, comptem amb la immunoteràpia, fàrmacs que estimulen el sistema immunològic del pacient perquè reconegui i destrueixi les cèl·lules canceroses.


"La limitació dels tractaments d'immunoteràpia actuals en melanoma avançat és que tan sols són eficaços en el 40% -60% dels casos" explica la Dra. María González-Cao, del Servei d'Oncologia Mèdica de Dexeus.


En el 50% dels casos de melanoma avançat, les cèl·lules tumorals presenten una mutació en un gen anomenat BRAF, que està hiperactivat.


"En els últims anys s'ha desenvolupat diversos fàrmacs orals que bloquegen de forma molt eficaç aquesta mutació de manera que el tumor remet, és l'anomenada teràpia dirigida. Els resultats s'aprecien de seguida "sosté la Dra. González-Cao.


"I encara que entre el 15 i el 20% dels pacients són llargs responedors i els beneficis del tractament arriben fins als tres anys, a la resta el tractament és eficaç tan sols durant un any o menys i després cal buscar una altra teràpia".


Davant d'aquesta disjuntiva és necessari comptar amb eines que ens permetin preveure la resposta al tractament abans que el tumor creixi massa i es torni massa agressiu.


BIÒPSIA LÍQUIDA


"Nosaltres fa temps que fem servir en la pràctica clínica, la biòpsia líquida per ajudar-nos en el seguiment dels pacients" afirma la Dra. González-Cao.


"La biòpsia líquida ens permet a través d'una simple anàlisi de sang, quantificar la quantitat de mutació del gen BRAF en el torrent sanguini que hem demostrat que es correspon amb la quantitat de tumor en cada pacient, així com amb el seu pronòstic".


En els pacients que no responen bé a la teràpia dirigida, és a dir al bloqueig de la mutació de BRAF, els nivells de mutació en sang són elevats fins i tot després d'iniciar el tractament.


En canvi, els pacients que presenten concentracions de mutació de BRAF en sang indetectables després de començar el tractament dirigit, tenen un millor pronòstic.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH