dijous, 23 de setembre de 2021

Anar en bicicleta millora la salut mental

|

Ciclistes bici bicicleta transit 02072018


La bicicleta és el mitjà de transport urbà que s'associa amb una millor salut general autopercebuda, millor salut mental i una menor sensació de soledat, segons una investigació realitzada en set ciutats i liderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) al marc del Projecte europeu Pasta.


L'estudi, publicat a 'Environment International', ha analitzat qüestionaris de més 8.800 persones d'Anvers (França), Barcelona, Londres (Regne Unit), Örebro (Suècia), Roma (Itàlia), Viena (Àustria) i Zuric (Suïssa) sobre el mitjà de transport que fan servir, la freqüència i l'autopercepció de la salut.


La bicicleta va ser el transport amb millors resultats en totes les anàlisis: es va associar amb una millor salut general autopercebuda, millor salut mental, major vitalitat i menys estrès autopercebut i sensació de soledat, i en segon lloc se situa el desplaçament a peu, que es va associar amb una bona salut general autopercebuda, major vitalitat i major contacte amb familiars i / o amics.


DESPLAÇAMENTS A PEU


L'estudi ha permès fer "més visible l'efecte positiu dels desplaçaments a peu, que en estudis previs no era concloent", ha assenyalat la primera autora de l'estudi, la investigadora de l'ISGlobal -centre impulsat per la Fundació Bancària La Caixa- Ione Àvila Palència.


Els investigadors van analitzar els efectes -per separat i combinats- de l'automòbil, la motocicleta, el transport públic, la bicicleta elèctrica, la bicicleta i el desplaçament a peu, i després d'un test inicial, un total de 3.500 participants van realitzar un qüestionari final.


Bici 2


Les preguntes sobre salut mental es van enfocar en conèixer els seus quatre grans dimensions (ansietat, depressió, pèrdua de control emocional i benestar psicològic), vitalitat (nivell d'energia i fatiga) i percepció d'estrès, i també es va preguntar sobre relacions socials, com la sensació de solitud i el contacte amb familiars i / o amics.


Els resultats dels altres mitjans de transport analitzats no van ser del tot concloents: "L'ús del cotxe i del transport públic es van associar amb una mala salut general autopercebuda en l'anàlisi de les maneres per separat, però aquest efecte va desaparèixer en fer l'anàlisi combinada ", segons Àvila.


El cotxe també es va associar amb menys sensació de soledat en totes les anàlisis, el que "és molt probable que sigui degut al fet que la població d'estudi té un ús molt poc freqüent del cotxe i probablement la major part de viatges fets amb aquesta manera de transport siguin amb objectius socials, per exemple, visitar a un familiar o amic ", ha considerat l'autora.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH