divendres, 14 de maig de 2021

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, un neutral poc creïble

|

Rafael ribo

Imatge d'arxiu del Síndic de Greuges, Rafael Ribó.


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha considerat aquest dilluns que les administracions poden usar les façanes, balcons o altres elements exteriors dels seus edificis com "altaveus" per exposar diferents símbols que s'identifiquin amb el suport o compromís en la defensa dels drets fonamentals o de minories vulnerables.


Ribó ha afirmat en un comunicat que l'administració també pot difondre missatges amb càrrega ideològica àmpliament acceptats per les majories polítiques, encara que no sempre de forma unànime.


Això sí, el Síndic puntualitza que, sempre que això es dugui a terme "en un moment i context determinats i sempre en el marc de la garantia dels drets de les persones".


REGULAR L'ÚS DE FAÇANES


També ha considerat recomanable que l'administració reguli l'ús de façanes i altres elements exteriors dels béns per disposar d'un marc jurídic amb criteris objectius sobre la legalitat de donar un ús o altres a aquests béns.


El Síndic ha reaccionat així després de tenir coneixement de diverses situacions en què persones han expressat la seva opinió sobre l'exhibició de cartells, fotografies, banderes o elements de color groc en cases, espais públics i edificis de l'administració autonòmica i local.


Ho ha dit també el mateix dia que el Defensor del Poble ha reclamat la retirada de simbologia de color groc , i el Síndic de Greuges ha lamentat que "no s'ha produït" el deure de coordinació entre les dues institucions amb l'intercanvi d'informació.


REGULAR L'ÚS DE L'ESPAI PÚBLIC


El Síndic de Greuges ha recordat que l'administració local pot regular l'ús de l'espai públic i el paisatge urbà, "però no l'exercici del dret de llibertat d'expressió ni del dret de reunió i manifestació".


Ha assenyalat també que les administracions locals poden actuar per restablir el paisatge urbà dels espais públics i dels béns de domini públic, en aplicació de les seves ordenances de civisme, però "no poden prohibir expressions públiques d'idees personals i col·lectives".


Ribó ha expressat que si la normativa reguladora limita elements de la llibertat d'expressió, "s'ha d'aplicar restrictivament", ponderant l'afectació dels béns jurídics protegits i sempre en favor de l'exercici de la llibertat d'expressió.


OCUPACIÓ DE L'ESPAI PÚBLIC


Pel que fa a l'ocupació de l'espai públic, ha considerat que correspon a les administracions local o autonòmica la seva regulació amb l'objectiu de vetllar per fer compatible la necessitat de fer un ús privatiu de la via pública amb l'interès general de gaudir de l'espai públic.


Ha sostingut que el personal al servei de l'administració té dret a la llibertat d'expressió amb el límit de "no posar en joc" la neutralitat i imparcialitat de l'administració.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH