Entre 100 i 600 euros per poder veure els canals de TDT després del segon dividend digital

|

Una dona veient tv


El cost de l'adaptació d'edificis per permetre als ciutadans sintonitzar els canals de la Televisió Digital Terrestre (TDT), després del canvi de freqüències a què es veuran obligades les cadenes a causa del conegut com a segon dividend digital, oscil·larà entre els 100 i els 600 euros, aproximadament, per instal·lació i en funció del tipus de tecnologia.


Així ho ha indicat el director gerent de la Federació Nacional d'Instal·ladors i Integradors de Telecomunicacions (FENITEL), Miguel Ángel García Argüelles. L'alliberament de la banda de freqüències de 700 MHz per a la prestació de serveis de comunicacions electròniques de banda ampla sense fils amb tecnologia 5G, implicarà la migració dels serveis de TDT entre gener de 2019 i març de 2020.


García Argüelles recorda que "hi ha bàsicament dos tipus d'instal·lacions". La primera d'elles és la que sol estar instal·lada dels edificis de mida petita, i consisteix en equips compactes, centraletes programables. En aquest cas, el cost de l'adaptació rondaria els 100 euros, ja que "és molt més senzilla i només cal programar la central".


Un altre cas diferent és el de l'adaptació d'edificis mitjans o grans, que utilitzen capçaleres monocanal on cada canal múltiple, que allotja un conjunt de cadenes de televisió, té un mòdul. "Hi pot haver capçaleres monocanal amb fins a 8 mòduls, un per a cada canal múltiple", destaca García Argüelles, que estima un cost d'entre 150 i 600 euros per instal·lació.


"El cost varia en funció dels canals que calgui canviar en cada àrea geogràfica", ha manifestat García Argüelles, que afegeix que és el Ministeri d'Economia en què ha de fer pública aquesta planificació.


El director gerent de la Federació Nacional d'Instal·ladors i Integradors de Telecomunicacions (FENITEL) insisteix: "Ens mourem en el mateix rang de costos que en el primer dividend per instal·lació, en funció de la seva tecnologia".


"Estem treballant amb aquesta filosofia, aportant informació a l'administració que ja coneix perquè, al seu dia, ja vam fer estudis de costos amb els quals es va poder dotar de recursos que van ser suficients. No hi va haver problemes de falta d'ajudes", recalca García Argüelles .


AJUDES PÚBLIQUES DEL GOVERN


En aquest escenari, el secretari d'Estat per a l'Avanç Digital, Francisco Polo, ha anunciat recentment que el Govern va a establir un conjunt d'ajudes en els pressupostos perquè els ciutadans no es vegin afectats pel segon dividend digital, que requerirà una resintonització dels canals de la TDT i suposarà un canvi tecnològic "important per al país".


En aquest sentit, García Argüelles veu "raonable" que els càlculs realitzats per a establir les ajudes públiques en el primer dividend "es puguin traslladar al segon dividend tenint en compte la tecnologia a adaptar, el nombre de canals en cada cas quan siguin equips monocanal i , en la mesura del possible, incorporant les mesures de mitigació necessàries per preveure les possibles interferències que les emissions de 5G poguessin provocar sobre les emissions de TDT ".


Per la seva banda, la Federació Nacional d'Empresaris d'Instal·lacions d'Espanya (FENIE) aplaudeix aquesta possible iniciativa i espera que l'aportació econòmica, encara per determinar, sigui "igual o més gran que en el procés anterior", el qual va tenir lloc amb el primer dividend digital a 2015.


El passat 29 de juny, el Ministeri d'Economia i Empresa va fer pública 'Full de ruta del procés d'autorització de la banda de freqüències de 700 MHz per a la prestació de serveis de comunicacions electròniques de banda ampla sense fils'.


Entre les fites més rellevants del calendari figuren l'aprovació d'un nou Pla tècnic nacional de la televisió digital terrestre (TDT), i les mesures regulatòries necessàries per fer efectiva l'alliberament de la banda 694-790 MHz perquè pugui ser assignada a la prestació de serveis de comunicacions electròniques de banda ampla sense fils de cinquena generació (5G).


El Govern va obrir al juliol una consulta pública per elaborar un projecte de norma relativa al Pla tècnic nacional de la TDT i les mesures per a l'alliberament de la Banda 694-790 MHz, el termini de presentació de propostes conclou el proper dilluns 10 de setembre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH