dissabte, 11 de juliol de 2020

L'ús dosificat de la tecnologia millora els resultats escolars

|

Menors tecnologia

L'ús de la tecnología afecta el rendiment escolar


La incorporació de les noves tecnologies al dia a dia dels nens produeix canvis en la seva estructura i funcionament cerebral, per la qual cosa s'ha d'estudiar sense tenir-les a prop, evitant així una baixada del rendiment acadèmic, segons el doctor Manuel Antonio Fernández, especialista en Neurologia pediàtrica, i membre de Top Doctors.


"No es tracta de relegar el paper de l'electrònica a un segon pla, però la dosificació de la tecnologia tampoc ha de ser una mesura temporal o excepcional. L'objectiu és que els nens aprenguin gestionar-la ia donar-li l'ús correcte", ha declarat l'especialista .


Així mateix, segons ha assenyalat Fernández, les noves tecnologies tenen "una sèrie de característiques que les fan portar-se molt bé amb el sistema nerviós i amb el que es denominen, les funcions executives. El que fan és estimular el sistema de r ecompensa a nivell cerebral : com ?, donant-li el que demana i tornant insaciable ".


RENDIMENT ESCOLAR


En concret, ha explicat els efectes de les tres resposta que la tecnologia ofereix al sistema nerviós: gratificant, immediata i repetitiva; i que fa que els nens es tornin "tecnològicament insaciables, sense poder pensar en res més, afectant en conseqüència al seu rendiment escolar".


En primer lloc, es troba la resposta gratificant, que és variable en cada persona, moment o edat, i per això, cada nen té les seves preferències. La quantitat d'opcions, la seva omnipresència i el fàcil accés als dispositius, fa que els nens i joves tinguin una resposta a la seva voluntat sense necessitat d'esforç, ha apuntat.


De la mateixa manera, se situa la resposta immediata, que s'ha de immediatesa dels dispositius electrònics estimula de forma intensa i directa nostre mecanisme de recompensa (gratificació) cerebral. La impaciència i la impulsivitat són propis dels nens petits perquè el seu mecanisme d'autoregulació immadur els dificulta un correcte autocontrol sobre si mateixos. La tolerància a l'espera es va desenvolupant amb l'edat.


I finalment, hi ha la resposta repetitiva o il·limitada, que "és el que més dependència produeix. Una recerca a youtube pot repetir tantes vegades com vulguis sense problemes i podem veure el que vulguem una i altra vegada".


En marc de tot això, ha recomanat minimitzar i relativitzar la 'sensació de pèrdua', és a dir, l'ansietat anticipatòria que es produeix en el jove que sent una "perduda" si no es connecta, ha de corregir amb informació racional i educació emocional, amb l'objectiu d'augmentar el rendiment acadèmic.


Així, ha recordat que hi ha "moments per a tot, i cada un per la seva", i ha aconsellat que se'ls ha de fer entendre que hi ha temps per a tot establint horaris concrets. "És a dir, a la consola es juga una hora els dissabtes i el mòbil es guarda al calaix a l'entrar a casa i es treu només una estona abans de sopar, per exemple. I per descomptat, sense excepcions", ha manifestat.


Se li suma fomentar l'esforç com a resposta gratificant, en concret es tracta d'una estratègia que ha d'implantar-se "aviat en els més petits", a través la dinàmica de l'esforç i "donar exemple amb les accions pròpies no és sempre fàcil en la societat , i requereix molta voluntat per part dels pares ".


Cal "desenvolupar la tolerància", l'especialista ha aconsellat els programes de punts, aquells que estableixen una sèrie de recompenses mitjançant punts, que després poden canviar els nois per gratificacions. D'aquesta manera, si s'estableix un sistema ben desenvolupat, es demora la resposta positiva a canvi de les expectatives d'aconseguir-les amb l'acumulació de punts alhora que pot aprofitar per potenciar l'esforç per aconseguir un resultat.


Finalment, ha posat èmfasi que si es fa ús de la tecnologia, "millor compartida", perquè l'ús social de la tecnologia té menys repercussions negatives que l'individual. Segons ha conclòs, "és igual que amb els jocs de taula. Conforma en si mateixa una activitat molt enriquidora a nivell intel·lectual".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH