diumenge, 20 de setembre de 2020

El vehicle elèctric, clau per aconseguir la descarbonització el 2050

|

cotxe elu00e9ctrico


L'electrificació en el sector del transport per carretera permetrà reduir el seu consum d'energia en un 69 per cent i les seves emissions en un 94 per cent l'any 2050. Aquestes dades són rellevants perquè el transport per carretera suposa un 33 per cent de l'energia final i el 26 per cent de les emissions.


Així ho indica l'informe 'La transició energètica a Espanya' elaborat per Endesa, que analitza la situació actual i fa propostes. L'estudi considera que el vehicle elèctric reduirà les emissions en un 99 per cent enfront del convencional.


La transformació energètica es refereix als canvis necessaris en el sistema energètic espanyol per complir amb l'objectiu de tenir una economia descarbonitzada al 2050.


Entre les mesures a seguir per al desplegament de vehicles elèctrics per al transport de persones, es proposa que hi hagi punts de recàrrega en places de garatge per a habitatges de nova construcció, així com en llocs de la via pública.


Gasolinera cotxe elu00e9ctrico


També es planteja el canvi modal en el transport de mercaderies per carretera cap al ferrocarril i l'electrificació del mateix.


MÉS SECTORS


A més de les millores en el transport, l'informe considera clau l'augment del nivell d'electrificació i les millores d'eficiència energètica en el sector residencial, entre les quals cita l'ús de la vitroceràmica i la substitució de bombetes incandescents per LED.


Així mateix, una electrificació major en els processos industrials permetria reduir les emissions en un 83 per cent en 2050.


"Tots els sectors han de contribuir, però la descarbonització del transport és crítica per assolir els objectius marcats, amb nivells ambiciosos però realitzables d'electrificació i penetració de renovables", assegura l'estudi.


Constata que "per assolir els objectius a 2050, cal actuar sobre els sectors difusos, fomentant l'electrificació del transport, de la indústria, els serveis i els habitatges".


De la mateixa manera, alerta que "el tancament prematur de les nuclears i del carbó portaria a un encariment de la transició energètica, a un augment de la tarifa elèctrica davant de l'escenari del mínim cost i a un increment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle" .


reforma fiscal


Per desfogar el sector privat, destaca la rellevància d'una reforma fiscal que garanteixi que cada vector energètic pagui impostos en funció del seu impacte mediambiental, i d'una reforma tarifària en què els clients paguin en funció de l'ús real que fan de les infraestructures.


TRES LÍNIES D'ACTUACIÓ


Els experts consideren que la descarbonització total de l'economia espanyola passa per tres línies d'actuació: descarbonitzar els sectors difusos, com el transport o la calefacció; augmentar la participació de les energies renovables, i instal·lar embornals de CO2.


L'electrificació té un doble impacte positiu perquè, d'una banda, augmenta l'eficiència i, de l'altra, aconsegueix la descarbonització del sistema energètic. L'objectiu de descarbonitzar l'economia implicaria un 32 per cent de penetració d'energia renovable a 2030.


El compliment dels objectius serà més fàcil si hi ha polítiques i incentius per part de l'administració.


La major electrificació dels sectors difusos permetrà reduir el consum de l'energia final en un 24 per cent en el 2050. Per a això, l'electricitat haurà d'augmentar el seu pes en el mix energètic nacional de l'actual 25 per cent al 62 per cent en 2050.


L'ús de carbó desapareixeria i el cru i el gas natural disminuirien un 85 i un 70 per cent, respectivament, en l'horitzó de 2050. Així mateix, la penetració de les energies renovables en el mix elèctric arribaria al 99 per cent.


Segons dades proporcionades per Endesa, Espanya va aconseguir nivells de penetració d'energies renovables i d'emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) per càpita similars a la mitjana de la Unió Europea el 2015, gràcies a l'esforç del sector elèctric, que és responsable del 21 per cent de les emissions, va reduir un 31 per cent les emissions per megawatt-hora (MWh) i que va concentrar el 74 per cent de l'increment de renovables.


No obstant això, per complir amb els objectius de descarbonització per al 2050, l'informe considera necessari englobar més sectors i modificar les polítiques actuals.


central tu00e9rmica


En aquest sentit, la transició energètica passa per continuar desenvolupant energies renovables de manera progressiva i per mantenir la capacitat ferma nuclear, de cicles combinats i de carbó, aquestes últimes amb una utilització cada vegada menor. Considera que les centrals tèrmiques, incloses les de carbó, seran necessàries per proporcionar flexibilitat al sistema elèctric.


INICIATIVES


Entre les iniciatives proposades, plantegen fer una reforma fiscal que elimini les distorsions del sistema d'impostos i càrrecs a l'energia, que en l'actualitat penalitzen el consumidor.


Demanen modificar la tarifa elèctrica perquè cada consumidor pagui d'acord amb l'ús real que faci de la xarxa.


Volen fomentar l'electrificació del transport per carretera i l'ús del ferrocarril per al transport de mercaderies.


ferrocarril


Reclamen facilitar les inversions per electrificar i augmentar l'eficiència dels sectors residencial, serveis i industrial.


En relació amb les renovables, sol·liciten complementar l'actual sistema de subhastes amb un calendari a llarg termini.


Consideren necessari tenir un mercat de capacitat tecnològicament neutre que garanteixi la seguretat del subministrament amb el mínim cost.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH