dimarts, 14 de juliol de 2020

Augmenta el nombre d'al·lèrgics a Catalunya

|

Rinitis al·lèrgia asma 30042018L'al·lèrgia alimentària és un problema de prevalença creixent a Catalunya. En només 10 anys, les consultes per aquest motiu han passat del 8,7% el 2005 al 12,6% el 2015. Un dels àmbits en què es detecta un increment són les al·lèrgies alimentàries complexes per fenòmens de reactivitat creuada entre proteïnes al·lergèniques presents en diverses espècies, els anomenats "panalergenos" (reactivitat entre diversos aliments, entre aliments i pòl·lens, entre aliments i altres al·lèrgens ambientals, etcètera).


Així els han revelat els especialistes de l'Hospital Universitari de Bellvitge, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica a la jornada "III Demà Al·lèrgia Bellvitge: al·lèrgia alimentària", on s'ha abordat la problemàtica de l'al·lèrgia a aliments tant des de la perspectiva de l'atenció primària com de l'especialitzada, fent especial èmfasi en els aspectes clínics, els factors de risc, el diagnòstic diferencial i els criteris de derivació.


Segons dades de la Comissió Europea, 7 de cada 10 reaccions al·lèrgiques greus es produeixen menjant fora de casa, i, concretament, un 20% tenen lloc a les escoles. L'ou i la llet són els aliments més freqüentment implicats en el cas dels nens, mentre que en majors de 14 anys ho són la fruita (especialment el préssec) i la fruita seca. Gairebé la meitat dels pacients presenten erupcions cutànies (urticària), però en un de cada quatre casos l'al·lèrgia es manifesta en forma d'anafilaxi, una reacció al·lèrgica generalitzada greu potencialment mortal.


I és que en les ponències s'ha anunciat que també es detecta un increment de casos amb manifestacions clíniques menys clàssiques com les esofagitis eosinofíliques, en els quals en alguns pacients el paper de l'al·lèrgia alimentària pot ser rellevant. Així mateix, creix la importància dels anomenats cofactors com a inductors i / o magnificadores de reaccions al·lèrgiques potencialment greus, com ara la pràctica d'exercici físic o l'administració d'antiinflamatoris coincidint amb la ingesta, entre d'altres.


Unitat alergologia bellvitge


Maria Teresa Dordal, al·lergòloga de l'Hospital Universitari de Bellvitge i presidenta de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica, recorda que "en el cas de les reaccions al·lèrgiques greus, la identificació i el tractament precoços són fonamentals per evitar desenllaços fatals". Un altre aspecte que destaca la doctora Dordal és "la importància de diferenciar adequadament les reaccions pròpiament al·lèrgiques altres reaccions sense cap mecanisme immunològic subjacent, com les intoleràncies alimentàries". En aquest sentit, alerta que "en els últims anys han proliferat diverses proves de laboratori que s'ofereixen suposadament per al diagnòstic d'al·lèrgies i / o intoleràncies alimentàries però que no tenen cap fiabilitat científica".


"INSTRUIR ALS PROFESSIONALS"


Segons la al·lergòloga, "cal instruir els professionals de l'atenció primària en competències sobre com identificar els pacients amb al·lèrgia a aliments, entendre els mecanismes responsables, millorar el maneig de possibles reaccions al·lèrgiques, saber donar resposta al dubte que els pacients plantegen en relació a aquesta patologia i conèixer els criteris de derivació a l'al·lergòleg consensuats en el seu moment entre les diferents societats científiques implicades i l'administració ".


Els metges de família, com a porta d'entrada al sistema sanitari, són els primers responsables del diagnòstic inicial i el tractament dels pacients amb al·lèrgies a aliments. Segon explica el doctor Ionuc Chiriac, coordinador del grup d'al·lèrgies de la CAMFiC, "la valoració inicial no és fàcil donada la gran variabilitat dels símptomes que poden presentar els pacients, diferenciant entre diverses patologies amb presenta¬cions de vegades similars com les al·lèrgies , les intoleràncies o les toxiinfeccions alimentàries. La majoria d'aquests pacients es queden en atenció primària per a control i seguiment, i només els casos severs o dubtosos els derivem a l'al·lergòleg ".


La Unitat d'Al·lèrgia de l'Hospital Universitari de Bellvitge ha participat en un estudi multicèntric promogut des de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica per analitzar el perfil dels pacients amb al·lèrgia a aliments atesos a Catalunya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH