diumenge, 22 de setembre de 2019

Reforç a la Formació Professional amb un pla d'actuació en tota l'àrea metropolitana

|

Fotoambfp2

(Foto: Fundació BCN Formació Professional)


"I tu, què vols estudiar?". Tard o d'hora, tots els joves es topen amb aquesta pregunta. Però tot i que la majoria d'ells encara no tingui clar què respondre, molts segueixen creient que la formació professional no els ofereix tantes possibilitats com una carrera universitària.


Lluny d'aquest estereotip, l'oferta educativa de la FP està vinculada amb els sectors econòmics clau de la quarta revolució industrial. L'electrònica, la fabricació mecànica, les telecomunicacions, la informàtica... són alguns dels camps amb major inserció laboral en un mercat de treball que demana perfils altament professionalitzats.


Com comenta Jaume Collboni, vicepresident de desenvolupament social i econòmic de l'AMB, "la FP és la porta d'entrada a moltes professions que jugaran un paper clau en la lluita contra l'atur i un espai d'investigació entre tecnologies i treball social, el que garanteix un elevadíssim nivell d'èxit en el camp de la inserció laboral, molt superior al que actualment té el món universitari".


És per això que des de l'any 2015 l'AMB col·labora estretament a la ciutat de Barcelona amb la Fundació BCN Formació Professional, una entitat dedicada a facilitar la transició al món del treball dels joves estudiants de graus mitjà i superior.


Però amb el conveni de 2018, l'AMB fa un pas endavant i estén el seu àmbit d'actuació en col·laboració amb la fundació més enllà de la capital catalana, amb l'objectiu de fomentar aquesta modalitat educativa en tota l'àrea metropolitana.


Aquest acord amb la fundació afronta diferents reptes amb la voluntat compartida de millorar la qualitat del sistema de formació professional.


IMPULSAR LA INNOVACIÓ EDUCATIVA


L'acord entre l'AMB i la Fundació BCN Formació Professional inclou una aportació de 247.400€ destinada a impulsar la innovació educativa. Una de les vies per aconseguir-ho és el Pla de mesures d'Innovació en la FP, un programa que finança aquelles iniciatives més creatives en el marc de la formació professional.


Gràcies a la implicació de l'AMB, s'ha aconseguit que aquest pla ajudi a 10 projectes de 10 municipis de l'àrea metropolitana, i no només a projectes de Barcelona ciutat.


Es tracta d'animar a la comunitat educativa, tant a professors com a alumnes, a formular propostes educatives noves, com realitzar el vestuari per a una gran producció teatral des d'un centre de disseny de moda o dissenyar com podria ser un dron socorrista en el cas d'uns estudiants de salvament marí. Aquests projectes afavoreixen un aprenentatge en col·lectiu i permeten vehicular els coneixements d'una manera estimulant.


Més enllà d'aquest pla d'innovació, l'AMB continua donant suport els premis FP Emprèn de la fundació, que guardonen els millors projectes empresarials realitzats per estudiants de formació professional. A l'àrea metropolitana, són 40 els centres de formació professional que participen aquest any en la convocatòria.


Un dels guanyadors d'aquest premi, Eric Corredera, recorda el seu projecte amb il·lusió: "vam dissenyar amb dos companys més una maleta intel·ligent a través d'un dispositiu mòvil, que permetia tenir la certesa que no te la robessin o controlar el seu pes, per exemple". En guanyar el certamen, el projecte de Corredera i els seus companys va rebre l'atenció de diferents impulsors, però tenien clar que volien continuar estudiant i van aparcar el projecte de forma momentània.


L'Eric ara té 24 anys, viu a Sant Cugat del Vallès i recorda el seu grau superior d'Administració i Finances com una bona experiència. "El meu punt de vista és que els nois i noies que fan un cicle superior, després tenen molt més fácil entrar a la universitat i enfocar la seva carrera profesional”.


L'exemple de l'Eric és el d'un jove que ha aconseguit formar-se gràcies a la FP, llençar un projecte innovador i centrar el seu futur professional. I encara diu que té "una llibreta amb cinc o sis idees" per desenvolupar. De bon segur que les tirarà endavant.


Tablaambfp


APOSTAR PER LA MOBILITAT ESTUDIANTIL


Igual que ocorre entre els estudiants universitaris, els alumnes de formació professional també poden cursar part del seu cicle formatiu a l'estranger. El programa Erasmus+, una de les iniciatives més populars de la Unió Europea, reserva una part dels seus fons a sufragar les desplaçaments internacionals dels estudiants de FP.


En 10 municipis de l'AMB, l'entitat metropolitana ha aconseguit que s'adhereixin 12 centres a aquest programa que incentiva la internacionalització dels alumnes de cicles formatius de grau mitjà i grau superior.


APROPAR L'AULA I EL TALLER


Sens dubte, un dels principals objectius del conveni entre l'AMB i la Fundació BCN Formació Professional consisteix a crear sinergies entre les empreses i els centres educatius.


Per aconseguir-ho, la creació del MetròpolisFPlab és essencial. Aquest punt de trobada entre les companyies, els centres professionals i l'alumnat -en el qual també col·laboren al Port de Barcelona i el Circuit de Barcelona-Catalunya-, genera un cercle virtuós entre tots els agents de la formació professional, permetent als estudiants plantejar al sector privat els seus projectes innovadors.


A més, per ajudar a difondre l'oferta educativa en FP, l'AMB ha col·laborat en dues iniciatives digitals. D'una banda, en una guia-cercador que ajuda els joves a trobar els cicles en els quals estan interessats. D'altra banda, un mapa interactiu que situa cada centre de FP dels municipis que formen part de l'àrea metropolitana.


Tot això amb la voluntat de donar a conèixer aquesta opció formativa entre els joves que dubten sobre quin camí triar en un futur.


Fotoambfp1

(Foto: Fundació BCN Formació Professional)

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH