diumenge, 24 de gener de 2021

El sistema públic de Salut a Catalunya resisteix gràcies a la sanitat privada

|

Sanitat febrer 1


El deteriorament de la sanitat pública a Catalunya dels últims anys és més que evident i són cada vegada més els que recorren a la privada.


La Generalitat de Catalunya van convocar el dimecres 19 de setembre una reunió entre tots els professionals implicats: entitats, col·legis, universitats, en el qual van intentar trobar una solució a un problema del qual els professionals sanitaris vénen avisant des de fa temps.


Els professionals de la Sanitat pública fa anys que mostren les seves protestes i malestar per les retallades. Amb el Govern de Zapatero es van reduir el 2010 un 5% dels salaris públics; el 2011 Artur Mas va establir un brutal retallada que "va transformar la precarietat en normal"; Mariano Rajoy va suprimir una paga el 2012; Artur Mas, una paga el 2013 i el 2014, i altres retallades com que l'ICS segueixi pagant als seus professionals de 8 hospitals i més de 400 centres de primària només la meitat de les retribucions per objectius.


Catalunya està al capdavant en les retallades de sanitat 


LES LLISTES D'ESPERA


Les llistes d'espera són altres dels aspectes que evidencia el deteriorament de la sanitat pública a Catalunya. Aquestes se situen en 148 dies d'espera per a cirurgies i de 98 dies per a consultes de l'especialista. Es tracta d'un problema que repercuteix directament en el ciutadà, un cop més afectat per la manca d'inversió per part del sistema nacional de salut.


La sanitat privada es perfila com a aliada per evitar el continu deteriorament de la sanitat catalana.


Pel que fa al nombre d'assegurats i volum de primes, Catalunya ha experimentat un creixement anual del 2% en el nombre d'assegurats i del 4,4% en el volum de primes en el període 2013-2016, el que representa el 22.9% del mercat nacional en volum de primes, alliberant recursos de la sanitat pública. S'estima que l'assegurament sanitari privat estalvia al Sistema entre 553 i 1.203 euros per pacient a l'any, és a dir entre 1.005 i 2.250 milions a Catalunya.


La privada assumeix una de cada tres hospitalitzacions.


Pel que fa a hospitals privats es refereix, Catalunya compta amb el 33% del total d'hospitals (147) i el 38% dels llits (19.258), sent la comunitat amb major nombre d'hospitals i llits privades (+ 26% per sobre , tot i que inclouen els que estan integrats en la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública).


La privada assumeix una de cada quatre operacions.


A més, en els hospitals privats es porta a terme una important activitat assistencial: el 25% de les intervencions quirúrgiques, el 22,4% de les hospitalitzacions, el 19,5% de les urgències i el 15,7% de les consultes.


Quiru00f3fano


Catalunya és la segona comunitat amb més presència de professionals de la salut en el sector sanitari privat, amb 41.922 empleats entre metges, infermers i altres professionals.


A més, segons l'últim Baròmetre de la Sanitat Privada 2017 a Catalunya, el nivell de satisfacció de la sanitat privada se situa en un 85% enfront del 41% de la pública, cosa que va en augment cada any en aquesta comunitat. Els serveis més utilitzats pels catalans són les consultes a especialistes i les proves diagnòstiques, utilitzats gairebé 4 vegades a l'any.


La puntuació mitjana dels catalans a la sanitat privada supera el notable.


Els catalans valoren de la sanitat privada la brevetat en l'obtenció dels resultats de les proves diagnòstiques, la facilitat per a concertar una cita, el confort de les instal·lacions, el tracte rebut per tot el personal sanitari, la informació rebuda sobre la malaltia i tractament a seguir; i la possibilitat d'elecció de l'especialista i centre.


Un altre dels aspectes més valorats pels catalans és el temps d'espera. A la sanitat privada és gairebé 7 vegades menor que el de la pública per a la realització de proves diagnòstiques, entorn a 2 vegades menor per a l'obtenció dels resultats; i més de 5 vegades menys per a la realització d'operacions quirúrgiques.


L'adquisició d'equips punters i de tecnologia d'última generació és un aspecte clau per al sector sanitari privat, procurant una assistència sanitària més eficient i de millor qualitat.


Catalunya està al capdavant de les CCAA pel que fa a percentatge d'equips d'alta tecnologia en hospitals privats (59%) enfront dels hospitals públics (41%), que donen resposta a la falta d'inversió i obsolescència tecnològica a la qual s'enfronta la sanitat pública catalana.


Pel que fa a la investigació i inversió en centres d'investigació, el sector sanitari privat aposta per la formació dels professionals sanitaris que treballen en el sector per tal de procurar una atenció sanitària orientada a l'excel·lència.


El 20% dels hospitals privats universitaris es troben a Catalunya i 19.8% de les places de formació en especialitats en centres privats, es troben en aquesta comunitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH