divendres, 10 de juliol de 2020

Més de 4 milions de persones viuen en exclusió social severa a Espanya

|

PobrezaenEspaa


L'exclusió social severa a Espanya ha augmentat un 40 per cent en els últims 10 anys i ja afecta més de 4 milions de persones, segons l'avanç de dades de l'enquesta que la Fundació FOESSA, vinculada a Càritas, en què mesuren els efectes de la crisi i si s'estan produint canvis amb la recuperació.


L'estudi també revela que un total de 8,6 milions de persones a Espanya pateixen exclusió social, 1,2 milions més que fa deu anys. Les dades s'han presentat aquest dimecres 26 de setembre a la seu de Càritas a Madrid.


Segons assenyala l'informe, els resultats -que es presentaran en la seva totalitat l'any que ve- apunten a "una societat cada vegada més deslligada" que "va deixant enrere a persones sota la cultura del descart".


L'informe posa en relleu que hi ha altres 6 milions de persones a Espanya en situació d'integració social molt feble, en risc de caure en l'exclusió social si empitjorés la situació econòmica.


"Deu anys després, el 18 per cent de la població està invisibilizada, amagada enmig de les xifres de la recuperació", ha alertat la secretària general de Càrites, Natalia Peiro, que ha apuntat que la societat avui té "poca empatia i sentiment de veïnatge".


BISBE


Tal com ha assenyalat el bisbe de Santiago de Compostel·la, Jesús Fernández, en l'actualitat sembla que està "més de moda mirar per l'escletxa de la cortineta o des de la balconada que baixar al carrer, encaixar la mà, conversar i cooperar".


En tot cas, encara que l'exclusió social encara afecti a un 18 per cent de la població a Espanya, per sobre dels nivells anteriors a la crisi (16 per cent), en els últims cinc anys sí s'ha reduït, passant d'un 25 per cent en 2013 a un 18 per cent en 2018, xifres que revelen una "tendència esperançadora".


A més, gairebé la meitat de la població (48,4 per cent) està integrada plenament el 2018, una xifra molt similar a la de 2007 quan eren un 49 per cent. Si es compara amb 2013, la inclusió social plena ha crescut del 34,1 per cent al 48,4 per cent.


Atenent als indicadors de l'exclusió, el coordinador d'estudis de Càrites, Raúl Flores, ha explicat que una de cada cinc persones en exclusió social estan afectades per situacions simultànies en l'ocupació, l'habitatge i la salut. En concret, ha apuntat que l'ocupació "ja no és sinònim d'inclusió".


MONOPARENTALS, NOMBROSES I MIGRANTS


Els més afectats pel reg d'exclusió social són les famílies nombroses (entre les quals s'ha multiplicat per dues l'exclusió) i les monoparentals (s'ha multiplicat per 1,6) , segons mostra l'informe. A més, gairebé la meitat dels migrants estan en risc d'exclusió i, en concret, una quarta part en risc d'exclusió severa.


Flores ha constatat que s'està produint "una recuperació a dues velocitats" amb un "major distanciament entre la població integrada i els que transiten als espais més allunyats en l'exclusió".


Davant aquestes dades, Càrites ha demanat polítiques socials que protegeixin a aquestes persones per les quals no ha arribat la recuperació, i ha marcat sis reptes entre els quals destaquen: la igualtat entre homes i dones , la integració dels més joves i la inserció laboral dels majors de 45 anys.


Per al president de Càrites Espanyola, Manuel Bretón, cal sumar compromisos i escoltar el "clam dels pobres" que "urgeix a prendre consciència" per construir "un món cada vegada més just".

1 Comentaris

1

Molt bon article

escrit per Manel 26/set/18    15:30 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH