dimarts, 29 de setembre de 2020

Una comunitat de veïns no pot vetar pisos turístics que ja existeixen

|

Pisosilegales


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat una sentència en la qual avala que les comunitats de propietaris poden canviar els estatuts per prohibir els pisos turístics però que determina que aquesta decisió no pot tenir efecte en el propietari que va adquirir el seu pis sense cap restricció d'ús si ja té la llicència aprovada.


Segons ha informat aquest dijous el Tribunal Superior en un comunicat, el TSJC ha estimat la demanda interposada per la propietària d'un pis contra la comunitat, declarant que l'acord comunitari prohibint la destinació turística dels pisos "és vàlid per al futur però no és oposable a la demandant que va comprar el seu pis abans i va votar en contra de la modificació dels estatuts".


Així s'ha pronunciat en una sentència en resposta a un recurs de cassació en el qual analitza la validesa del canvi dels estatuts d'una comunitat de veïns per vetar que siguin usats com a pisos turístics, assegurant que els propietaris tenen la capacitat de vetar aquest ús si aconsegueixen una majoria de 4/5.


El cas parteix de la demanda d'una propietària en els jutjats perquè s'anul·lés l'acord de la seva comunitat del 26 de març de 2014 pel qual es modificaven els estatuts per prohibir l'ús turístic, un acord que es va adoptar després que ella comuniqués a l'administradora de la finca la seva intenció de dur a terme aquesta activitat en el seu pis.


La sentència del Jutjat Primera Instància 31 Barcelona i, posteriorment, l'Audiència de Barcelona van considerar vàlid l'acord de la comunitat de veïns perquè comptava amb la majoria suficient, i també va determinar que aquest acord afectava a la demandant.


Tots dos tribunals concloïen que aquesta propietària sabia que els seus veïns s'oposaven al fet que hi hagués pisos turístics amb anterioritat, si ben no tenien en compte que l'acord comunitari va ser pres una vegada ella ja havia manifestat la seva voluntat d'utilitzar el seu pis per a aquesta activitat i obtingut les llicències administratives corresponents.


Segons el TSJC, és vàlid l'acord que restringeixi o limiti les activitats que poden realitzar-se en els elements privatius d'una finca sempre que s'adopti pels òrgans competents de la comunitat amb el quòrum requerit.


No obstant això, no considera que aquests acords puguin tenir efectes retroactius en aquells copropietaris que van adquirir els pisos o locals sense que constés inscrita la limitació en el Registre si ja tenien vigent els permisos corresponents.


En la sentència, el TSJC determina que la propietària no pot impedir l'adopció de l'acord per part de la comunitat "que és vàlid mentre que va ser pres amb el quòrum exigit per la llei", però que el mateix no ha d'afectar-li en el sentit que la comunitat ha de respectar la destinació turística decidida per la propietària abans de la seva aprovació.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH