dimecres, 27 de maig de 2020

La meitat de les dones patiran demència, Parkinson o ictus durant la seva vida

|

Dona major fumant


Gairebé la meitat de les dones desenvoluparan demència, seran diagnosticades amb la malaltia de Parkinson o patiran un i ctus al llarg de la seva vida, segons una nova investigació.


Les dones es veuen molt més afectades per aquestes condicions en comparació amb els homes, segons un estudi de més de 12.000 persones realitzat durant tres dècades.


Però investigadors del Centre Mèdic de la Universitat Erasmus de Rotterdam, als Països Baixos, assenyalen que les mesures preventives podrien reduir "substancialment" la incidència d'aquestes malalties.


Tots els participants tenien menys de 45 anys quan va començar l'estudi el 1990. Cada un d'ells va rebre una revisió mèdica exhaustiva cada quatre anys fins a 2016 o fins a la seva mort.


Més de 80 milions de persones tindran demència en 2030, segons l'OMS


El risc general que una persona de 45 anys desenvolupi posteriorment una de les tres afeccions va ser del 48 per cent per a les dones i el 36 per cent per als homes, assenyalen els investigadors.


"La diferència entre sexes es va deure en gran mesura al fet que les dones tenien en major risc de desenvolupar demència abans que els homes", indica Arfan Ikram, autor de l'estudi i president del centre d'epidemiologia.


El doctor. Ikram afegeix: "Però hi havia altres diferències en el risc:" Mentre que les persones de 45 anys d'ambdós sexes tenien un risc similar de patir un vessament cerebral durant tota la vida, els homes tenien un risc substancialment més gran de patir un ictus a edats més primerenques que les dones. I les dones tenien el doble de probabilitats que els homes de ser diagnosticades amb demència i apoplexia durant la seva vida ".


Es va trobar que les persones diagnosticades amb una de les tres afeccions tenien una major prevalença d'hipertensió arterial, ritme cardíac anormal, colesterol alt i diabetis tipus 2 a l'inici del període de monitorització.


"Aquestes troballes reforcen la urgència de donar prioritat a les intervencions preventives a nivell de la població que podrien reduir substancialment la càrrega de malalties neurològiques comunes en la població que envelleix", diuen els investigadors.


Van calcular que si l'inici de la demència, la malaltia de Parkinson i l'accident cerebrovascular s'endarreria d'un a tres anys, el risc restant de desenvolupar les afeccions podria reduir en un 20 per cent entre les persones de 45 anys i en més de la meitat entre les persones majors de 85 anys.


El nombre d'afectats de Parkinson es duplicarà en 20 anys


Carol Routledge, directora d'investigació d'Alzheimer 's Research UK, diu que les troballes van mostrar que era "crucial" incrementar els esforços per trobar un medicament que pugui retardar l'aparició de la demència.


Els experts afegint que les troballes mostren la importància d'un estil de vida saludable.


El doctor Routledge s'indica a 'The Independent': "Aquest gran estudi subratlla l'enorme impacte que les malalties neurològiques tenen en tota la societat i com les dones es veuen molt més afectades, especialment quan es tracta de la demència".


"Per a la majoria de nosaltres, el risc individual de malalties com la demència no és inamovible i hi ha coses que tots podem fer per ajudar a mantenir un cervell sa".


"La millor evidència actual suggereix que menjar una dieta equilibrada, controlar el nostre pes, mantenir-nos físicament actius, no fumar, només beure dins dels límits recomanats i mantenir la pressió arterial i el colesterol sota control estan tots associats amb una millor salut cerebral en la vellesa ".


James Pickett, cap d'investigació de la Alzheimer 's Society, afegeix: "Aquest estudi destaca a més el fet ben establert que les dones tenen un major risc de demència que els homes, però mostra com prendre mesures proactives d'estil de vida saludable pot reduir significativament aquest risc de demència, independentment de l'edat.


"Com els investigadors van trobar que les persones que tenien demència eren més propenses a tenir pressió arterial alta o diabetis tipus 2, el que podem prendre d'això és que les opcions d'un estil de vida saludable com menjar una dieta d'estil mediterrani, fer exercici regularment i no fumar poden tenir un impacte real en la reducció del risc de demència, i mai és massa tard per començar ".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH