dimarts, 14 de juliol de 2020

El nombre d'afectats de Parkinson es duplicarà en 20 anys

|

Parkinson 2

El parkinson es triplicarà en 2050.


La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) ha advertit que el nombre d'afectats de Parkinson es duplicarà en 20 anys i es triplicarà en 2050.


La SEN explica tant la prevalença com la seva incidència s'ha incrementat en les últimes dècades a Espanya, per l'augment de l'esperança de vida, els avenços diagnòstics i terapèutics ia una major sensibilització respecte a aquesta malaltia.


Així, i en marc del Dia Mundial del Parkinson, que se celebra aquest dimecres, els neuròlegs han explicat que aquesta malaltia és, després de l'Alzheimer, el segon diagnòstic neurològic més freqüent entre els majors de 65 anys.


En concret, el 2 per cent dels majors de 65 anys i 4 per cent dels majors de 85 anys pateixen Parkinson a Espanya.


No obstant això, el Parkinson no és una "malaltia exclusiva" de gent gran, pel fet que el 15 per cent dels pacients no superen els 50 anys i també es poden trobar casos en què la malaltia s'inicia a la infància oa la adolescència.


El 70 per cent de les persones diagnosticades de Parkinson a Espanya tenen més de 65 anys i, actualment es diagnostiquen cada any uns 10.000 nous casos de la malaltia.


No obstant això, els pacients triguen una mitjana d'entre 1 i 3 anys a obtenir un diagnòstic i els neuròlegs assenyalen que es creu que fins a un 25 per cent dels diagnosticats tenen en realitat una altra malaltia.


"Encara que l'origen de la malaltia de Parkinson encara es desconeix, de la mateixa manera que passa amb la majoria de malalties neurodegeneratives cròniques, es creu que la seva aparició sorgeix per una combinació de factors de risc no modificables, com l'envelliment o factors genètics.


No obstant les formes familiars només representen al voltant del 5 per cent dels casos ", ha declarat el coordinador del Grup d'Estudi de Trastorns del Moviment de la Societat Espanyola de Neurologia, Javier Pagonabarraga Mora.


Per això, l'exposició a certs factors ambientals "podria incrementar o disminuir el risc del Parkinson, però el coneixement d'aquests factors encara no és prou ampli i s'han trobat resultats contradictoris en molts estudis".


SÍMPTOMES PER IDENTIFICAR LA MALALTIA


Parkinson és una "malaltia caracteritzada principalment perquè els pacients presenten tremolor de repòs, rigidesa, pèrdua d'habilitat o rapidesa per realitzar funcions motores, trastorns posturals o trastorn de la marxa", ha explicat Pagonabarraga.


No obstant això, l'especialista ha aclarit que un pacient amb Parkinson pot desenvolupar, entre 5 i 10 anys abans del començament dels símptomes motors, molts trastorns no relacionats amb la motricitat, com són la pèrdua d'olfacte, el trastorn de conducta del son REM i la depressió.


Pel que, "conèixer-los i identificar-los pot ser clau per poder millorar els temps de diagnòstic d'aquesta malaltia".


De la mateixa manera, símptomes no motors com la depressió, el restrenyiment, alteració de l'olfacte o trastorn de conducta del son REM podrien actuar com a marcadors precoços de la malaltia en el cas de disposar de fàrmacs neuroprotectors.


El restrenyiment pot aparèixer al llarg de l'evolució de la malaltia fins al 80 per cent dels pacients, la pèrdua involuntària de saliva a fins al 75 per cent i els trastorns del son afecten fins a un 90 per cent dels pacients, especialment en les fases avançades de la malaltia, han posat de manifest els neruólogos.


A això se li suma que certs símptomes com l'ansietat, depressió o restrenyiment són més freqüents en les dones que en els homes, mentre que la somnolència diürna, la producció excessiva de saliva i la disfunció sexual són més prevalents en els homes. Cal tenir en compte, a més, que en el 30 o 40 per cent dels casos els pacients no presenten tremolor.


"Els nombrosos símptomes motors i no motors que comporta aquesta malaltia, juntament amb les complicacions que poden sorgir, fan que el maneig de la malaltia no sigui senzill. Ja que aquests pacients necessiten un maneig adequat, aquest hauria de fer des de les Unitats especialitzades de trastorns del Moviment ", segons el doctor.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH