dimecres, 21 de agost de 2019

La meitat de la població catalana passa més de sis hores asseguda

|

Obesidadmujeres 1El 47,6% de les persones amb sobrepès o obesitat no s'ha plantejat passar menys hores assegut, ha detectat un estudi de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) en 464 persones d'entre 25 i 65 anys amb sobrepès o obesitat -IMC de 25-34,9- ateses en 25 centres d'atenció primària (cAP) de Catalunya, i sense cap contraindicació mèdica per a realitzar activitat física.


L'institut ha explicat que el treball ha conclòs que la meitat de la població catalana és sedentària -passa més de sis hores asseguda-, i el perfil de les persones més sedentàries són els homes d'entre 25 i 35 anys, amb alt nivell educatiu i treballs d'oficina, i les activitats més freqüents que impliquen romandre assegut són treballar, estudiar i veure la televisió.


Els dies feiners, l'anàlisi ha detectat una mitjana de 6,2 hores d'estar assegut, i les persones que estan ocupades estan 44 minuts més que les que estudien i que les que treballen a la llar, arribant a 91 minuts més en què treballen en una oficina.


obesitat març


En total, el 34,3% del temps sedentari es dedica a la feina o l'estudi, seguit del temps emprat en veure la televisió (33,5%) i fer servir l'ordinador a casa (17,6%), mentre que en els dies no laborables, la mitjana d'hores sense aixecar-se és de sis hores, i el 50% d'aquest temps és la televisió el motiu que manté a aquestes persones assegudes.


La metge de família i investigadora principal, Elena Martínez, ha advertit que l'obesitat és un problema creixent de salut pública en el món, i "una de les principals causes de mortalitat segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS)".


"Passar més de sis hores assegut s'associa amb un major risc de patir malalties cròniques i amb l'increment de la mortalitat", ha alertat, i ha afegit que les persones obeses són més sedentàries que la resta de la població, però, en molts casos, no són conscients del temps que passen assegudes i desconeixen les conseqüències que això suposa.


"Qualsevol augment de l'activitat física és potencialment útil per a la reducció de pes", i més enllà de fer exercici i dieta, Martínez ha subratllat la importància de prendre consciència de quant temps es dedica a passar assegut.


130 METGES I INFERMERES


Van participar en l'estudi 130 professionals de medicina i infermeria del primer nivell assistencial, que van realitzar entrevistes presencials als pacients a més de recollir sobre el seu perfil sociodemogràfic i un qüestionari sobre el temps que passen asseguts i les activitats que realitzen, a més de registrar-alçada, pes , IMC, i hàbits.


L'estudi, realitzat pel Grup d'Estils de Vida de l'IDIAPJGol, forma part de l'assaig clínic Sedestactiv que vol avaluar l'efectivitat d'una intervenció basada en l'educació sanitària per reduir el sedentarisme.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH