dilluns, 10 de agost de 2020

Espanya té més de 12 milions de pobres

|

pobresa juny


El risc de pobresa i exclusió social ha caigut per quart any consecutiu a Espanya fins al 26,6%, 1,3 punts percentuals respecte a 2016, encara que segueix afectant en termes absoluts a 12.338.187 persones, segons el '8è Informe de Seguiment de l'indicador de risc de pobresa i exclusió social a Espanya 2008-2017'.


El document, presentat aquest dimarts a la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social a l'Estat Espanyol (EAPN-ES) al Senat, amb motiu de la celebració aquest dimecres 17 d'octubre del Dia Internacional per a l'Eradicació de la pobresa, es basa en la taxa AROPE, que és l'indicador europeu que mesura el risc de pobresa.


Encara que un total de 651.218 persones han deixat d'engrossir aquesta llista el 2017, Espanya es troba encara lluny de la taxa del 23,8%, que és la que hi havia al 2008, quan el risc d'exclusió afectava 11 milions de persones.


"Per tornar als valors anteriors a la crisi, cal sostreure de la pobresa a 1,4 milions de persones", adverteixen els responsables d'aquest informe, que recorden que el Govern espanyol va assumir l'Estratègia Europa 2020, llançada el 2009, per reduir entre 1,4 i 1,5 milions el nombre de persones en risc de pobresa abans de finalitzar 2019.


Els autors assenyalen que tot i la "evident millora" de la taxa AROPE, que s'ha reduït en 2,6 punts percentuals en els últims tres anys, "encara falten" altres 1,9 punts per arribar a la situació de partida.


"LA RECUPERACIÓ NO ARRIBA A LES PERSONES"


L'informe assenyala que la recuperació macroeconòmica "proclamada" en els últims anys està, també, "molt lluny d'arribar efectivament a les persones" i apunta que la reducció de la taxa AROPE és deguda a la disminució de l'indicador d'intensitat d'ocupació, que s'ha reduït en 4,3 punts percentuals des de 2014.


Quant a la pobresa severa, el document revela que se situa en el 6,9% de la població, una dada superior a la registrada el 2014 i el segon més alta des que es mesura l'indicador.


Si la mitjana d'ingressos de la població en 2017 és de 14.203 euros, llavors estan en pobresa severa -amb llindar del 30% de la mitjana- totes aquelles persones que viuen en llars el total de les quals d'ingressos és inferior a 4.261 euros a l'any (355 euros al mes).


També sosté que l'existència de menors en la llar determina "clarament" la probabilitat de caure en situacions de vulnerabilitat. Així, la taxa AROPE és del 29,8% (6,5 punts percentuals més que les llars sense menors); el risc de pobresa és 9,5 punts més; la privació material severa és 1,3 punts més; i la pobresa severa és justament del doble (4,5 punts més que les llars compostes solament per adults).


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH