Clubs d'esperanto, lògies maçòniques i associacions de 'scouts': així dilapidava els diners el Diplocat

|

Diplocat


El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) va concedir el 2017 subvencions per un import de 128.430 euros a més de 60 organitzacions de diferent índole, com UGT, una associació de maçoneria, Col·legis d'Advocats de Catalunya o l'Associació d'Esperanto, per incentivar la projecció internacional de la comunitat autònoma, segons la documentació que està en poder del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona que investiga la presumpta malversació en el referèndum de l'1 d'octubre.


L'informe reflecteix que es tractava de la quarta convocatòria de subvencions a organitzacions socials que llançava el Diplocat. La va publicar a Diari Oficial (DOGC) el febrer de 2017 a fi de donar suport a les entitats en "l'assistència a reunions, congressos, conferències, assemblees o actes celebrats a l'estranger vinculades a organitzacions internacionals del seu àmbit d'actuació en què impulsin la projecció de Catalunya en l'àmbit internacional ".


La dotació màxima prevista per a aquestes ajudes era de 132.000 euros, dels quals 100.000 sortirien del Diplocat, 16.000 euros de l'Agència Catalana de Cooperació i altres 16.000 de la secretaria general d'Esports. No obstant, la quantia total es va veure reduïda després les despeses de gestió per a presentar les ajudes i els tràmits administratius per donar-les a conèixer, i finalment va ser de 128.430 euros.


Els adjudicataris es van publicar al juliol de 2017 i la llista, integrada per 62 entitats, és variada. Consten per exemple ajudes a sindicats, com UGT Catalunya, que va rebre 1.662,21 euros i la Intersindical-CSC, que va rebre 1.736,25; al costat de les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC), als que es van concedir 2.770,35 euros per assistir a una quedada internacional juvenil "per la revolució democràtica" o l'Associació Catalana d'Esperanto, a la qual es van assignar 2.059,81 euros per a participar en un congrés a Corea del Sud.


ELS'SCOUTS' I LA MAÇONERIA GRANT ORIENT


L'import més gran, però, se'l van emportar la Federació d'Entitats d'Excursionistes de Catalunya i el Moviment Coral Català, ambdues dotades amb 5.000 euros de subvenció. El segueixen en import l'organització de voluntariat juvenil Esplais Catalans i la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge, que agrupa les associacions de 'scouts'. Van rebre 3.750 euros cadascuna, igual que l'organització de Maçoneria Grant Orient.


En la mateixa quantia hi ha el Centre UNESCO de Catalunya, que va rebre una subvenció de 3.750 euros per participar en trobades d'aquesta organització de les Nacions Unides, i la Federació Catalana de Natació, que havia de promocionar el domini natacio.cat durant la final de waterpolo i rebre per això 3.705,60 euros, mentre a l'Acadèmia de les Arts cinematogràfiques de Catalunya li va correspondre una mica menys, 3.451 euros.


El Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya, per la seva banda, va rebre una subvenció de 2.588 euros per a la "projecció internacional de l'advocacia catalana", una mica menys que la FOCAGG, la federació d'organitzacions de gent gran, dones i família, amb una assignació de 2.940 euros. La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA), per la seva banda, va rebre 2.770 per a la "projecció internacional de l'atenció a la infància catalana".


És la mateixa quantia que van rebre l'Institut de Tecnologia de la Construcció (ITEC) i amb els quals havia de participar "en organismes europeus per a la projecció internacional del sector català de la construcció", la Business Angels Network, que defineix l'objecte com 'Catalunya , va néixer start-up friendly 'i el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya per a un campionat europeu.


ORGANITZACIONS DE JOVES I VOLUNTARIAT


També van rebre aquests 2.770,35 euros l'Associació d'Estudiants de Ciències de la Salut AECS, l'Associació d'Estudis i Activitats sobre Problemàtiques Mundials i Govern Democràtic Mundial (apGDM), IEARN-Pangea i es van quedar a prop, amb 2.764,81 euros, la organització juvenil JCI (Federació Catalana de Joves Cambres) i Dones per la Llibertat, que va rebre 2.659,54 euros.


La resta de les ajudes repartides en aquella convocatòria és inferior, tot i que per sobre de 2.000 euros estan també l'Associació Dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (2.260 euros), l'Observatori DESC (2.038,98 euros), l'Ens l'Associacionisme Cultural Català (2.056,71 euros), el Centre d'Estudis per la Pau JM Delas (2.044 euros), la Fundació Solidaritat UB (2.637,37 euros) i la Fundació Pere Tarrés (2.205,20 euros).


En la mateixa línia, van rebre per sobre de 2.000 euros de subvenció per a la projecció de Catalunya a l'exterior la Federació Catalana d'Entitats Corals (2.451,31 euros), la Federació Catalana de Korfbal (2.216,28 euros), el Servei Civil Internacional de Catalunya (2.172,51 euros), la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines (2.041 euros), les Joventuts Musicals de Catalunya (2.616 euros) i l'Associació Catalana pro Persones Sordcegues (2.410,42 euros), entre d'altres.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH