dissabte, 30 de maig de 2020

Alarma entre els jutges degans pels atacs contra la independència judicial

|

Jutges


Els jutges degans d'Espanya reclamen al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que els defensi i censuri amb "més contundència" els atacs a la independència judicial per poder realitzar el seu treball en unes "condicions idònies". "Només volem respecte", sentencien.


Els degans estan celebrant des del 15 d'octubre i fins aquest dijous, a Melilla, els seus XVIII jornades en què estan analitzant l'estat de la Justícia i les seves necessitats. Un fòrum que, segons afirmen en el document amb les conclusions que han donat a conèixer aquest dimecres, ha tingut lloc en "un moment molt delicat" a causa que "són constants els discursos que pretenen desprestigiar la feina judicial i la independència dels jutges".


Abans d'entrar en les seves reclamacions, han fet una "especial menció" al 40 aniversari de la Constitució Espanyola, la "norma suprema" que ha "regalat el més dilatat període d'estabilitat i convivència pacífica de la història d'Espanya, així com de desenvolupament econòmic i social".


Precisament, han acudit a la Carta Magna per recordeu que el seu article 20.1 protegeix la llibertat d'expressió, però no el "insult i les crítiques desmesurades i mancades de fonament". Amb això, es referien a totes les expressions i crítiques contràries a les decisions judicials que "no només poden arribar a afectar la seva honorabilitat professional, sinó també a la confiança mateixa en la Justícia", i així ho diu també el Tribunal Europeu de Drets humans.


En aquest sentit, tot i que asseguren que són "molt conscients" de les conseqüències que tenen les seves decisions judicials, demanen a l'òrgan de govern dels jutges que els "empari" i censuri amb "més contundència" els atacs a la independència judicial. "Som responsables, només demanem respecte i les condicions idònies per fer la nostra feina", diuen els jutges degans.


"Els jutges i jutgesses espanyols estan avui més preparats i són més independent que mai", continuen els degans, i així ho diuen els informes GRECO dels anys 2016 i 2017, que subratllen que "no hi ha cap dubte sobre la gran qualitat de la justícia a Espanya, ni sobre la fortalesa de l'esperit de servei públic de jutges i fiscals a 'títol individual'".


NECESSITATS DE JUSTÍCIA ESTAN AL "OBLIT"


D'altra banda, els jutges degans insisteixen un any més en que les "necessitats" de l'Administració de Justícia són al "oblit" i en la "manca de recursos propis i la seva dependència econòmica dels restants Poders de l'Estat". "És sorprenent que a Espanya la justícia estigui funcionant raonablement bé malgrat l'oblit institucional", afegeixen.


En aquest sentit, recalquen que "tot està pendent" com és l'increment del nombre de jutges a Espanya, que puguin fer front a la càrrega de treball; la creació de places judicials; una nova organització dels jutjats i tribunals; i el repartiment de competències entre Consell General del Poder Judicial, el Ministeri de Justícia i les comunitats autònomes, ja que és "un vaixell amb massa capitans".


També demanen que es porti a terme com més aviat millor la reorganització de l'oficina judicial; la modernització tecnològica i la reforma de la Llei d'enjudiciament criminal per aconseguir "un procés penal modern", ja que l'actual data del 1882. La majoria d'aquestes reivindicacions són les mateixes que van plasmar les set associacions de jutges i fiscals en un document - - "que fem el nostre", diuen els degans-- amb 14 punts que van portar a convocar de manera conjunta una sèrie d'aturades i una vaga el passat 22 de maig.


"Segueixen sense atendre, excepte la convocatòria merament formal de la taula de retribucions", tot i la bona voluntat del nou equip ministerial de Dolores Delgado, que va assistir aquest dimarts a les jornades i que va participar en les esmentades mobilitzacions, i de les "promeses "del CGPJ, afegeixen. Per això, lamentant les molèsties que puguin causar als ciutadans, insten les associacions a consensuar un nou calendari de mobilitzacions, vaga inclosa.


PACTE D'ESTAT "QUE MAI ARRIBA"


Entre les principals reivindicacions es troba la independència judicial i, per això, reclamen un Pacte d'Estat per la Justícia "que mai arriba, bé perquè no és rendible políticament, bé perquè no dóna vots". En aquest sentit, exigeixen una sèrie de modificacions tendents a reforçar la independència del poder judicial, com la modificació del sistema d'elecció vocals de l'òrgan de govern dels jutges.


Els degans destaquen que si l'òrgan de govern dels jutges no és "independent", tampoc ho serà el poder judicial i afirmen que que l'actual model continua vigent per la "por dels partits polítics a perdre el control sobre el CGPJ".


També consideren necessària la independència econòmica del poder judicial i que les retribucions dels jutges, "com a membres d'un Poder de l'Estat", siguin gestionades pel Consell General del Poder Judicial. En aquest sentit, demanen recuperar "immediatament" els drets perduts en matèria econòmica, així com drets socials referits a permisos i vacances, durant la crisi econòmica ", sobretot quan els jutges han" fet un dur treball "durant aquest període per fer front a la "important allau d'entrada d'assumptes".


LIMITAR LES "PORTES GIRATÒRIES"


Altres de les mesures que proposen els degans és modificar la reforma de la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ) per limitar les "portes giratòries" entre la judicatura i la política. Aquests "viatges d'anada i tornada" provoquen un "indubtable mal a la imatge d'independència i imparcialitat" de la Justícia.


Finalment, les conclusions s'aturen també en la lluita contra la violència de gènere, sobre el que han demanat no caure en "missatges derrotistes" i en "afirmacions demagògiques" perquè Espanya és un referent a Europa en aquesta matèria. No obstant això, creuen que es necessiten molts més recursos materials i personals i reformes processals perquè "només hi ha jutjats especialitzats".


"Falten psicòlegs, falten Unitats Forenses de Valoració Integral, falten metges forenses, falten sales adequades per atendre i protegir les víctimes, falten Oficines d'Atenció a la Víctima del Delicte", conclouen els degans.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH