TMB descarta retirar 38 combois del metro que contenen amiant

|

Metro bcn


No els van a retirar. Així de contundent ha estat el conseller delegat de TMB, Enrique Cañas, quan ha admès que un total de 38 combois del metro de Barcelona estan pintats amb una pintura que conté materials derivats de l'amiant. Des de l'entitat asseguren que aquestes pintures no desprenen cap tipus de material i que a més les zones pintades no estan en zones a les que tinguin accés ni els passatgers ni els treballadors.


Tot i això, TMB ha presentat un pla per netejar d'amiant aquests trens que durarà entre tres i quatre anys, però en aquest temps els combois seguiran circulant. Alguna cosa estranya quan s'ha presentat un detallat pla perquè "cap element que tingui amiant", subratlla Canyes.


A més, l'entitat ha anunciat que els treballadors que al llarg de la seva vida laboral a Metro haguessin pogut estar exposats a fibres d'amiant segueixen un programa de vigilància de la salut, tal com marca el protocol del Ministeri de Sanitat. El que fa pensar que sí que hi ha riscos.


De fet, hi ha diverses mesures que segueixen els treballadors del metro. "Fins ara segueixen aquest programa de vigilància 185 treballadors en actiu", afirmen i admeten que aquesta xifra "augmentarà amb els col·lectius que el Comitè de Seguretat i Salut ha acordat incorporar".


TMB indica també que "els treballadors jubilats inclosos en aquest programa (fins ara 89), tal com indica la normativa, han estat derivats al sistema públic de salut per continuar realitzant una vigilància de la salut postocupacional". Així i recorden, que "des que s'està desenvolupant el programa, no s'ha diagnosticat cap cas de asbestosi pulmonar, mesotelioma pleural, ni càncer de pulmó o de mediastí entre les persones participants que treballen a Metro".


ESTUDIS EN ALTRES TRENS


TMB va començar al setembre a analitzar una pintura bituminosa antisoroll que revesteix caixes metàl·liques de trens de les sèries 3000, 4000 i 2000 després que es detectés al Metro de Madrid, i una part de les mostres ha revelat la presència d'una baixa proporció - del 5% al 10% - de crisòlit, una variant de l'amiant.


Aquest material, que no desprèn fibres i no és perillós per a les persones si està ben conservat, s'ha detectat de moment en 38 cotxes de metro -fins ara s'han analitzat 109 i falten un centenar més-, i no s'havia detectat perquè fins al moment no s'havia buscat amiant en les pintures ja que no es coneixia aquesta possibilitat.


Els cotxes en què es detecta aquest material es marquen perquè no es realitzi cap actuació de manteniment que pugui alterar la pintura i provocar l'emissió de fibres, i es valorarà si calen actuacions de retirada o encapsulament -que impedeixin que es pugui tocar el material- d'aquesta pintura.


Els trens afectats van ser fabricats a la segona meitat de la dècada de 1980 i per la seva antiguitat són els primers que han de ser renovats, cosa que es preveu en com a màxim quatre anys -comprar trens no és un procés ràpid, han ressaltat-, de manera que ja estava previst retirar-los abans de trobar el variant de l'amiant, segons Cañas, tot i que mentrestant no seran retirats.


TMB farà una segona anàlisi en els cotxes en què els resultats han donat negatiu, per reconfirmar l'absència d'amiant, i ha iniciat un pla per detectar altres elements que puguin contenir aquest material, mitjançant un inventari exhaustiu que està realitzant una empresa especialitzada tant en la xarxa de transport com a les dependències i en tots els vehicles.


Cañas ha ressaltat que, a més de retirar els trens, preveuen retirar aquest màxim de quatre anys tots els elements d'amiant -com planxes de fibrociment a l'estació de la Verneda, que substituiran els primers mesos de 2019- que puguin detectar-se amb aquest inventari que s'està realitzant.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH