Principi d'acord amb el Govern perquè la Generelitat pugui intervenir en casos de desnonaments

|

habitatges


El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha anunciat que el Govern ha arribat a un "acord interpretatiu" amb el Govern central perquè retiri el recurs contra les l eyes d'habitatge que va aprovar el Parlament la legislatura passada i que estan suspeses pel Tribunal Constitucional (TC).


En declaracions als mitjans, Calvet ha explicat que es tracta de la Llei 24/2015 i la 4/16 sobre emergència habitacional, tot i que ha lamentat que no és una "retirada total", sinó parcial perquè el Govern manté el recurs en alguns punts que considera que són de la seva competència.


Amb la retirada del recurs, la Generalitat tindrà capacitat per intervenir en cas de desallotjament, expropiar temporalment habitatges de grans forquilles que portin dos anys buides i els bancs tenen l'obligació de reallotjar les persones desnonades amb un lloguer social.


Concretament, el Govern de Pedro Sánchez manté el recurs en els articles 1 i 2, i en la disposició transitòria primera, que aborden subrogacions d'hipoteca s i dacions en pagament, entre altres qüestions.


Calvet ha celebrat aquest acord i ha reivindicat que el Govern no ha "tocat ni una coma de les lleis", encara que ha reconegut que volien una retirada total del recurs.


Aquest acord es formalitzarà en les pròximes setmanes a la subcomissió bilateral entre la Generalitat i l'Estat, es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), i s'elevarà al Consell de Ministres per que aprovi la retirada del recurs d'inconstitucionalitat que va posar l'anterior Govern de Mariano Rajoy.


EXPROPIACIÓ D'HABITATGES


El conseller ha destacat la importància que la Generalitat recuperi aquestes lleis perquè permetrà al Govern "actuar de manera immediata i efectiva per disposar de millors instruments en matèria d'habitatge".


Amb la retirada del recurs, la Generalitat tindrà capacitat per "actuar en tres fronts" que veu fonamentals: intervenir en cas de desallotjament; expropiar temporalment habitatges de grans forquilles que portin dos anys buides, i els bancs tenen l'obligació de reallotjar les persones desnonades amb un lloguer social.


Així, el Govern podrà establir una mediació entre els grans propietaris d'habitatge i les famílies afectades per evitar el desnonament, malgrat que es tracta d'una mediació voluntària.

Sobre l'expropiació, Calvet ha aclarit que no es refereix a habitatges privats, sinó que s'aplicarà en l'usdefruit d'habitatges de "grans propietaris".


REALLOTJAMENT OBLIGATORI


Calvet ha apuntat que la part més important de la llei per "evitar desnonaments a Catalunya" és que els bancs tindran l'obligació de reallotjar les persones desnonades amb un lloguer social, és a dir, que es podran quedar en el mateix pis pagant un lloguer social.


Ha afirmat que el preu d'aquest lloguer social és el que ha generat més discussió amb el Govern i finalment l'acord estableix que l'executiu català haurà de desenvolupar una normativa que fixi aquests preus.


No obstant això, ha insistit que aquest preu s'adaptarà a "els mòduls de protecció oficial i la situació econòmica de les persones afectades".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH